Na hlavný obsah

Prokurátor ÚŠP podal námietku zaujatosti voči dvom sudcom v kauze Kuciak

V podobnom prípade Najvyšší súd už rozhodol.

Prokurátor ÚŠP podal námietku zaujatosti voči dvom sudcom v kauze Kuciak
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok námietku zaujatosti voči sudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružene Sabovej a Rastislavovi Stierankovi. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Sabová je predsedníčkou senátu a Stieranka členom senátu, ktorý rozhoduje v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ten istý senát rozhoduje aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

Námietka súvisí s faktom, že obaja sudcovia rozhodovali v senáte, ktorý uznal Miroslava Marčeka vinným z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy.

„Podstatou námietky je podrobný opis konania dvoch obžalovaných, ktorí zatiaľ neboli právoplatne uznaní za vinných v odsudzujúcom rozsudku nad Miroslavom Marčekom. Ide o procesne obdobnú situáciu, ktorá viedla k vylúčeniu sudkyne Pamely Záleskej vo vzťahu k odsúdeniu Zoltána Andruskóa,“ uviedla Tökölyová.

Sudkyňu Záleskú už vylúčili

Najvyšší súd (NS) SR v utorok (22. 3.) vylúčil sudkyňu ŠTS Pamelu Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Najvyšší súd „zistil, že reálne existujú okolnosti objektívnej povahy. Na ich základe pri zohľadnení teórie zdania, je dôvodný záver o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej z prejednávania a rozhodovania v posudzovanej veci,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Nesúhlas s účasťou Záleskej v senáte vyjadril obhajca obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera Marek Para.

Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorovočnera

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko