Na hlavný obsah

Putin je údajne jedným z najbohatších ľudí na svete. Propaganda ho vykresľuje ako muža z ľudu

Vlastní jachty, súkromné lietadlá a viaceré domy.

Putin je údajne jedným z najbohatších ľudí na svete. Propaganda ho vykresľuje ako muža z ľudu
Luxusná 82 metrov dlhá jachta Graceful údajne patrí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Foto: ČTK

USA uvalili sankcie na desiatky ruských oligarchov, ich rodiny a blízkych spolupracovníkov. Ide o ľudí z okolia prezidenta Vladimíra Putina.

Americké ministerstvo financií predpokladá, že niektorí oligarchovia tajne spravujú aj údajne rozprávkový majetok ruského lídra, ktorého tamojšia propaganda vykresľuje ako muža z ľudu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Aký veľký je skutočný majetok prezidenta Vladimira Putina? Niektoré odhady hovoria o viac ako 100 miliardách eur. Kremeľ to popiera. Oficiálne Putin zarobí 130 000 eur ročne. Iba jeho zbierka hodiniek, ktoré je vidieť na fotografiách, má však podľa televízie CBS hodnotu viac ako milión eur.

USA uvalili na ruského lídra sankcie. John Smith z ministerstva financií, ktorý je zodpovedný za ich implementáciu pre CBS priznal, že nájsť Putinov majetok nebude jednoduché.

„Putin je bývalý agent KGB, vie čo robí. Môžeme však povedať, že je jedným z najbohatších ľudí na planéte,“ tvrdí Smith.

Americký prezident Joe Bide počas prejavu o stave Únie oznámil, že USA tvrdo pôjdu po majetku ruských oligarchov na sankčnom zozname na celom svete.

Časť jeho majetku možno ukrývajú oligarchovia

„Spolu s európskymi spojencami nájdeme a zhabeme ich jachty, luxusné apartmány a súkromné lietadlá,“ vyhlásil Biden.

Smith je presvedčený, že práve oligarchovia skrývajú časť majetku ruského prezidenta.

„Keď ich o niečo požiada, tak to spravia. To sa týka aj skrytia bohatstva v rôznych častiach sveta,“ uviedol.

Líder ruskej opozície Boris Nemcov už v roku 2012 upozornil na Putinov veľký majetok. Tvrdil, že ruský líder vlastní niekoľko domov, helikoptér, súkromných lietadiel a štyri jachty. O tri roky neskôr ho zavraždili.

Opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorého otrávili a skončil vo väzení, zase zverejnil fotky údajne Putinovho paláca pri Čiernom mori za viac ako miliardu eur.

Ruskému prezidentovi má patriť aj jachta Graceful za 87 miliónov eur, kde hostil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Tá iba 2 týždne pred začiatkom invázie opustila nemecký Hamburg a zakotvila v Leningrade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet