Na hlavný obsah

Regulačný úrad zvažuje mimoriadnu reguláciu energií

Vykonať ju môže len po prerokovaní s eurokomisiou.

Regulačný úrad zvažuje mimoriadnu reguláciu energií
Ilustračná snímka - stĺpy elektrického vedenia. Foto: RTVS

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zvažuje pre vojnu na Ukrajine mimoriadnu reguláciu. „Z dôvodu agresie na Ukrajine sa Slovensko v oblasti energetickej bezpečnosti nachádza vo veľmi zložitej situácii a úrad analyzuje všetky možnosti vrátane prípadného bezprecedentného zavedenia inštitútu mimoriadnej regulácie v SR,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Inštitút mimoriadnej regulácie zastrešuje zákon o regulácii. Platí však, že mimoriadnu reguláciu môže úrad vykonať len po predchádzajúcom prerokovaní s Európskou komisiou (EK).

„V tejto súvislosti budú pre možnosti ďalšieho vývoja podstatné aj závery z aktuálneho samitu Rady na úrovni premiérov. Tam EK predstaví ďalšie opatrenia na posilnenie bezpečnosti dodávok energie a na elimináciu negatívnych dosahov vysokých cien energií,“ podotkol vo štvrtok (24. 3.) Juris.

Európska komisia zverejnila v stredu (23. 3.) stanovisko k súčasnej situácii na globálnych a európskych trhoch s energiami, ktoré prechádzajú v súčasnosti turbulentným vývojom.

Predstavila súbor návrhov na prijatie rýchlych opatrení. Tie by mohli viesť k zabezpečeniu dodávok energie na budúcu zimu. Zároveň by mohli zmierniť tlak na ceny s vysokým dosahom na všetkých účastníkov trhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika