Na hlavný obsah

Rusi zaútočili na sklad ropy v Dnipre a sklad Červeného kríža v Mariupole

Ukrajinci pokračujú v defenzíve, Rusom mali zostreliť ďalšie lietadlá.

Podľa ukrajinskej samosprávy ruské rakety v noci na štvrtok (31. 3.) úplne zničili sklad ropy v ukrajinskom meste Dnipro, ďalšie dve cisterny poškodili úlomky rakiet. Zasiahnutý sklad bol úplne plný, pri útoku sa nikto nezranil.

Ruské rakety vo štvrtok v noci rovnako zasiahli opustené skladisko Červeného kríža v okupovanom Mariupole na juhu krajiny. O útokoch informovali spravodajské portály The Kyiv Independent a Ukrajinska pravda. Ukrajinská armáda deklaruje, že za posledný deň zostrelila štyri ruské lietadlá a dve rakety.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj v Pentagone uviedla, že sa Rusi začali sťahovať z jadrovej elektrárne Černobyl a letiska Hostomel pri Kyjeve.

„Počas posledných dvoch dní nepriateľ zmenil taktiku boja na oblohe a sústredil svoje aktivity na východ krajiny. Pri náletoch v Charkovskej oblasti stratili (Rusi) štyri lietadlá, predtým prišli o stíhací bombardér Su-34, a jedno bezpilotné lietadlo,“ uviedol hovorca letectva Jurij Ignat podľa serveru Ukrajinska pravda.

Rusko sa sťahuje z Černobylu

Ruské jednotky sa začali sťahovať z odstavenej jadrovej elektrárne Černobyl, ktorú obsadili v prvý deň invázie na Ukrajinu pred piatimi týždňami.

Oblasť opustilo sedem autobusov ruských vojakov, ktorí vykazovali známky radiačnej otravy, uviedol na sociálnej sieti Jaroslav Jemeljaněnko, ktorý sa podieľal na zabezpečení elektrárne.

Autobusy podľa neho smerovali do bieloruského centra radiačnej medicíny, kam prevážajú radiáciou zasiahnutých vojakov pravidelne.

Ukrajina sa pripravuje na ďalšie ruské útoky, očakáva ich najmä na východe krajiny, na Donbase. Vo svojom pravidelnom nočnom videu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Mesto Irpiň blízko Kyjeva je podľa jeho starostu naďalej pod „nepretržitou“ paľbou. V meste nie je bezpečne a ľudia zomierajú na uliciach, píše BBC.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová uviedla, že sklad organizácie zasiahli ruské nálety a delostrelectvo, hoci jeho strecha je označená symbolom červeného kríža, „čo značí prítomnosť zranených osôb alebo civilného či humanitárneho nákladu“.

Hovorca Červeného kríža Jason Straziuso povedal americkej stanici CNN, že od 15. marca v objekte nikto z personálu nebol. Organizácia podľa neho nevie, ako bola budova odvtedy využívaná.

Dnipro (predtým Dnepropetrovsk) leží na juhovýchode Ukrajiny a doteraz ho útoky výrazne nezasiahli, pripomína DPA. Ukrajinská strana minulý týždeň informovala, že pri Dnipre ruské rakety zasiahli vojenskú jednotku a silno poškodili kasárne.

Naopak Mariupol sa stal symbolom ruskej invázie, viac ako polovica jeho obyvateľov utiekla, ostatným sa to ale pre sústavné ostreľovanie nedarí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet