Na hlavný obsah

Rusko bude pokračovať v útokoch na zahraničných vojakov na Ukrajine, tvrdí hovorca

Hovorí, že pri útoku neďaleko Ľvova zabili 180 žoldnierov.

Rusko bude pokračovať v útokoch na zahraničných vojakov na Ukrajine, tvrdí hovorca
Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Foto: TASR/AP

Rusko oznámilo, že pri nedeľňajšom (13. 3.) vzdušnom útoku na výcvikové stredisko ukrajinských ozbrojených síl, neďaleko poľských hraníc, zabilo „až 180 zahraničných žoldnierov“. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej nie možné tieto údaje nezávisle overiť.

„V dôsledku útoku bolo zničených až 180 zahraničných žoldnierov a veľké zásoby cudzích zbraní,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Podľa stanice BBC Konašenkov na brífingu taktiež povedal, že Rusko bude pokračovať v útokoch proti zahraničným bojovníkom, ktorí sa pripájajú k ukrajinským silám.

Rusko podniklo v nedeľu ráno raketový útok na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti. V zariadení sídli Medzinárodné centrum pre udržanie mieru a bezpečnosti (ICPS).

Podľa BBC miestni predstavitelia uviedli, že na stredisko Rusi vypálili až 30 rakiet, hoci niektoré sa ukrajinským silám podarilo zlikvidovať skôr, ako dopadli. Podľa BBC je známe, že najmenej 35 ľudí zahynulo a viac ako 130 ďalších utrpelo zranenia.

Tréningové centrum

Základňa leží len desať kilometrov od poľských hraníc a bežne sa využíva na výcvik a spoločné cvičenia ukrajinskej armády a jej partnerov z NATO.

Spojené štáty uviedli, že v čase útoku tam nebol žiadny americký vojak. Aj predstaviteľ NATO informoval, že tam nebol žiadny ich vojak.

Podľa BBC rôzne správy naznačujú, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa základňa využívala na výcvik zahraničných bojovníkov a na skladovanie zbraní dodaných zo zahraničia.

Kyjev po tomto útoku obnovil výzvy na vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, ale hovorca Pentagónu John Kirby dal opäť jasne najavo, že sa tak nestane. Podľa neho by nedávalo zmysel, „aby táto vojna eskalovala medzi dvoma jadrovými mocnosťami“, dodala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet