Na hlavný obsah

Rusko podľa hovorkyne jeho diplomacie nestlačí jadrové tlačidlo

O jadrových zbraniach sa podľa nej v Rusku nikdy nehovorilo.

Rusko podľa hovorkyne jeho diplomacie nestlačí jadrové tlačidlo
Na snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Moskva vychádza z toho, že scenár stlačenia „jadrového tlačidla“ zo strany Ruska sa za žiadnych okolností nenaplní. Podľa agentúry Ria Novosti to v stredu (2. 3.) vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v kolumbijskom rozhlase.

„Vychádzame z predpokladu, že tento apokalyptický scenár sa neuskutoční pod žiadnou zámienkou a za žiadnych podmienok,“ odpovedala na otázku kolumbijského redaktora, od čoho závisí, či Rusko stlačí „nukleárne tlačidlo“.

„Myslím, že si nás pletiete s niekým iným,“ dodala a spomenula pritom Spojené štáty. „Pokiaľ ide o použitie jadrových zbraní, v Ruskej federácii sa o tomto nikdy nehovorilo,“ povedala pre Rádio W, ktoré patrí pod kolumbijskú rozhlasovú stanicu Caracol.

Hovorkyňa ruskej diplomacie reagovala na otázku týkajúcu sa skoršieho výroku ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v stredu uviedol, že tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca. Lavrov to vyhlásil v interview, ktorého časti zverejnila televízia Al-Džazíra.

Minister pritom podľa agentúry TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joe Bidena v jeho prejave o stave únie, že alternatívou k tvrdým sankciám, ktoré Washington a Západ uvalili na Moskvu, by bola tretia svetová vojna. Biden ale v spomínanom vyjadrení dával najavo, že sa snaží tretej svetovej vojne zabrániť.

Ruský prezident Vladimir Putin vyvolal v nedeľu vo svete znepokojenie, keď oznámil, že nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti. Podľa svojho vyjadrenia sa tak rozhodol v reakcii to, čo označil za agresívne vyhlásenie lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie na adresu Ruska.

Rusko minulý týždeň vo štvrtok (24. 2.) začalo inváziu v susednej Ukrajine. Putin sa tiež posťažoval, že Západ prijíma nelegitímne sankcie proti Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet