Na hlavný obsah

Rusko si želá skoré oživenie jadrovej dohody s Iránom, uviedol Lavrov

Rokovania o dohode dočasne pozastavili.

Rusko si želá skoré oživenie jadrovej dohody s Iránom, uviedol Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruská vláda údajne dostala od Spojených štátov „písomné záruky“ ohľadom obchodovania s Iránom, ktoré sú zároveň zahrnuté v texte o obnovení jadrovej dohody s Islamskou republikou.

V utorok (15. 3.) o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

„Dostali sme písomné záruky. Sú zahrnuté v texte samotnej dohody o obnovení Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) o iránskom jadrovom programe,“ povedal Lavrov novinárom v Moskve počas tlačovej konferencie so svojím iránskym rezortným kolegom Hosejnom Amírom Abdollahjánom.

Amírabdolláhján vyhlásil, že medzi udalosťami na Ukrajine a viedenskými rozhovormi o oživení jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami nie je žiadna súvislosť.

Rusko bude stáť pri Iráne až do konca

Lavrov označil tvrdenia Spojených štátov, že sa Rusko snaží oživenie jadrovej dohody zablokovať, za nepravdivé. Moskva podľa Lavrova chce, aby bola jadrová dohoda s Iránom obnovená čo najskôr. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa Amírabdolláhjána Rusko bude stáť pri Iráne až do konca jadrových rokovaní. Iránsky minister zahraničia tiež povedal, že nič nemôže negatívne ovplyvniť viedenské rozhovory.

„Prerušenie rozhovorov môže pripraviť cestu k vyriešeniu problémov a návratu všetkých strán k ich záväzkom vyplývajúcim z jadrovej dohody,“ povedal.

Rokovania sa začali už koncom novembra

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell minulý týždeň v piatok (11. 3.) vyhlásil, že rokovanie s Iránom o oživení jadrovej dohody z roku 2015 musia byť pre vojnový konflikt na Ukrajine dočasne pozastavené.

„V rokovaniach vo Viedni je potrebná prestávka v dôsledku vonkajších faktorov,“ napísal Borrell na sociálnej sieti. Ako dodal, „konečný text je v podstate pripravený“ na rokovacom stole.

Súčasné kolo rokovaní sa začalo koncom novembra medzi Britániou, Čínou, Francúzskom, Iránom, Nemeckom a Ruskom, kým Spojené štáty sa na ňom zúčastňovali nepriamo.

Rusko predtým uviedlo, že žiada záruky, podľa ktorých západné sankcie uvalené na jeho ekonomiku po vojenskej invázii na Ukrajinu nebudú mať vplyv na obchodovanie Ruska s Iránom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet