Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že odrezalo Ukrajine prístup k Azovskému moru

Šéf Doneckej republiky prisľúbil, že Mariupoľ padne v utorok.

Rusko tvrdí, že odrezalo Ukrajine prístup k Azovskému moru
Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko plne zablokovalo prístup ukrajinských síl k Azovskému moru, tvrdí ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Stručná správa agentúry sa nezmieňuje o obkľúčenom strategickom prístavnom meste Mariupoľ, ktoré je podľa starostu pod ustavičnou ruskou paľbou. Už skôr Rusi dobyli iný ukrajinský prístav na Azovskom mori, Berďansk.

Hovorca ministerstva Igor Konašenkov spresnil, že popredné jednotky samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) dosiahli administratívne hranice Doneckej oblasti a spojili sa s ruskými vojskami, ktoré kontrolujú ukrajinské pobrežie Azovského mora smerom na sever od anektovaného Krymu.

„Od utorka je plne zablokovaný prístup jednotiek ukrajinských ozbrojených síl k Azovskému moru,“ vyhlásil Konašenkov, ktorý má hodnosť generálmajora.

Hovorca vo výpočte obcí, ktoré podľa neho dobyli doneckí separatisti počas úspešnej ofenzívy, ale nespomenul samotný Mariupoľ, ktorého pád prisľúbil líder separatistov Denis Pušilin na utorok (1. 3.).

Podľa Konašenkova tiež vojská separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) postúpili až 61 kilometrov do hĺbky ukrajinského územia.

Ruské sily podľa Konašenkova v utorok „vysoko presnými zbraňami veľkého doletu“, odpálenými zo vzduchu a z mora, zasiahli dve letiská a tri radary ukrajinskej protileteckej obrany. Od začiatku operácie ruské sily zničili 1 325 vojenských objektov, ako aj 395 tankov a ďalších obrnencov, 59 raketometov, 179 diel a mínometov a 286 kusov špeciálnej automobilovej techniky, dodal ruský generál.

Tieto údaje však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet