Na hlavný obsah

Saudská Arábia pozastavuje vojenské aktivity v Jemene

Ide o najväčší pokrok v konflikte za ostatné roky.

Saudská Arábia pozastavuje vojenské aktivity v Jemene
Situácia po jednom z náletov v meste Saná. Foto: TASR/AP

Koalícia vedená Saudskou Arábiou oznámila, že od stredajšieho (30. 3.) rána pozastavuje svoje vojenské operácie v Jemene.

Jednostranne vyhlásené prímerie má podľa nej pomôcť vytvoriť pozitívnu atmosféru počas blížiaceho sa moslimského sviatočného mesiaca ramadánu a zabezpečiť priaznivé podmienky nevyhnutné pre úspech pri vyjednávaní medzi stranami konfliktu, napísali svetové tlačové agentúry.

„Koalícia týmto oznamuje pozastavenie vojenských operácií v Jemene od 6:00 (5:00 SELČ),“ uvádza sa vo vyhlásení citovanom saudskoarabskou tlačovou agentúrou SPA.

Toto rozhodnutie prišlo v čase medzinárodného úsilia o ukončenie jemenskej krízy a dosiahnutie politického riešenia, uviedla SPA. Na prímerie počas ramadánu vyzvala už skôr OSN.

Agentúra Reuters vyhlásenie pokoja zbraní označila za najvýznamnejší krok v mierovom úsilí za posledné viac ako tri roky. Podľa agentúry AP však oznámenie okamžite vyvolalo pochybnosti, pretože Iránom podporovaní povstalci Húsiovia sa nezúčastňujú na samite týkajúcom sa bojov v Jemene, ktorý sa koná v Saudskej Arábii.

Húsiovia žiadajú koniec vojenskej blokády

Niekoľko podobných snáh o prímerie stroskotalo, dodala AP. Podľa nej nebolo bezprostredne po začiatku jednostranného prímeria nezávisle potvrdené, či boje naozaj utíchli.

Líder Húsiov neskôr podľa Reuters na twitteri napísal, že ak neskončí vojenská blokáda Jemenu, oznámenie koalície o pozastavení vojenskej operácie bude bezvýznamné. „To znamená, že naša vojenská operácia (s cieľom) prelomiť obliehanie bude pokračovať,“ citovala ho agentúra.

Samit, ktorý zvolala Rada pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), sa začal v Rijáde v utorok (29. 3.) a očakáva sa, že potrvá do siedmeho apríla. Šiitskí povstalci podľa AP svoju neúčasť odôvodňujú okrem iného tým, že sa stretnutie koná na území ich protivníka. Na utorkové oznámenie prímeria zo strany koalície zatiaľ nereagovali.

Vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine arabského sveta, vypukla po tom, ako sa šiitskí povstalci Húsíovia, ktorých podporuje Irán, v roku 2014 zmocnili hlavného mesta Saná, odkiaľ vyhnali medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Na jej strane sa o rok neskôr do boja proti rebelom zapojila koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou.

Tento ozbrojený konflikt, ktorý býva označovaný za zástupnú vojnu Saudskej Arábie a Iránu, si vyžiadal podľa OSN na 380 000 obetí. Väčšina z nich zomrela pre nepriame príčiny, okrem iného podvýživu, nedostatok pitnej vody či rôzne choroby. OSN situáciu v Jemene už niekoľko rokov označuje za najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet