Na hlavný obsah

Slováci sú ochotní oznamovať nekalé praktiky v práci, vyplýva z prieskumu

Nový úrad chráni oznamovateľov.

Slováci sú ochotní oznamovať nekalé praktiky v práci, vyplýva z prieskumu
Ilustračná snímka. Foto: baltictimes.com

Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vznikol v septembri, má na stole už vyše 190 podnetov. Týkajú sa predovšetkým prípadov korupcie pri verejnom obstarávaní alebo konfliktu záujmov.

Desiatich informátorov už aktívne chráni pred stratou zamestnania. Podľa Nadácie Zastavme korupciu je teraz dôležité, aby si nový úrad vybudoval dobré meno a najmä dôveru ľudí, ktorí sa naň budú obracať. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Slováci majú ochotu oznamovať nekalé praktiky, s ktorými sa počas výkonu svojej práce stretli. V prieskume verejnej mienky, ktorý pre úrad spracovala agentúra Focus na vzorke 1 017 respondentov, to uviedlo 60 % obyvateľov.

Nový úrad od septembra prijal 194 podnetov, v 60 prípadoch už koná, z toho v 13 závažných. Predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová hovorí o troch hlavných oblastiach výskytu korupcie.

„Hlavne machinácie pri verejnom obstarávaní, ako taký najčastejšie vypuklý problém, konflikt záujmov a potom jednou z ďalších tém, na ktorú sme narazili, bolo napríklad hromadné porušovanie Zákonníka práce,“ spresnila Dlugošová.

Ochrana pred stratou zamestnania

Na vznik úradu, ktorý by ochránil oznamovateľov, dlhodobo tlačil tretí sektor. Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu hovorí, že inštitúcia si teraz musí vybudovať meno a dôveru.

„Bude závisieť od toho, aké výsledky bude mať tento konkrétny úrad. To znamená, že či dokáže medializovať pozitívne prípady oznamovateľov, kedy sa podarilo úradu stáť efektívne na ich strane a dokladovať, že korupcia, ktorú oznámili, sa vyriešila a oni neprišli o prácu a spoločenský status,“ vysvetlila Petková.

Jednou z najväčších výhod úradu je totiž kompetencia, ktorá oznamovateľa, v zahraničí nazývaného aj whistleblowera, ochráni pred stratou práce.

„A to tým, že keď oznamovateľ, ktorý oznámi nejakú nekalú praktiku orgánom činným v trestnom konaní alebo na ňu upozorní priamo u svojho zamestnávateľa, čelí odvete zo strany zamestnávateľa napríklad vo forme výpovede. Takúto výpoveď vieme priamo pozastaviť z úradnej moci,“ dodala Dlugošová.

Úrad tento rok plánuje spustiť aj kampaň, v ktorej by svoje poslanie a úlohy verejnosti ešte viac priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál