Na hlavný obsah

Ukrajinskej armáde sa údajne darí odrážať útoky na Donbase

Informoval o tom generálny štáb Ukrajiny.

Ukrajinskej armáde sa údajne darí odrážať útoky na Donbase
Na snímke vojaci ukrajinskej armády na bojovom vozidle. Foto: ČTK/AP

Ukrajinské jednotky na Donbase na východe krajiny počas uplynulých 24 hodín odrazili sedem útokov ruských vojsk a zničili 12 tankov a desať bojových vozidiel pechoty.

Ukrajinské letectvo v rovnakom čase zostrelilo 17 vzdušných cieľov, vrátane ôsmich lietadiel, troch vrtuľníkov, štyroch dronov a dvoch striel s plochou dráhou letu. Oznámil to v utorok (29. 3.) ukrajinský generálny štáb. Uvedené údaje nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ruské sily vzhľadom na svoje úderné schopnosti naďalej predstavujú vážne ohrozenie Kyjeva. Ukrajinské jednotky však pokračujú v miestnych protiútokoch severozápadne od metropoly, uviedla britská vojenská rozviedka podľa agentúry Reuters.

Rusi tiež pokračujú v útokoch na Mariupol, aj keď centrum mesta zostáva v rukách ukrajinských síl. Inde ruské jednotky držia svoje pozície, zatiaľ čo sa snažia preskupiť a obnoviť svoje sily, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Velenie ukrajinskej armády pripustilo pokračujúce raketové útoky a nálety ruských síl sústreďujúce sa na ničenie infraštruktúry a obytných štvrtí ukrajinských miest, ako aj skladov pohonných hmôt.

Ruskí vojaci majú terorizovať miestnych civilistov

Ukrajinské sily pri obrane úspešne zadržiavali nepriateľa na východnom, juhovýchodnom a severovýchodnom smere. Na jednotlivých smeroch podnikajú protiútoky, tvrdí generálny štáb.

Obvinil súčasne ruské sily, že na okupovaných územiach s porušením medzinárodného práva „terorizujú miestnych obyvateľov, ostreľujú obytné domy, lúpia, unášajú a ako rukojemníkov väznia civilistov a dopúšťajú sa drancovania“.

Agentúra Unian dodala, že ukrajinské jednotky naďalej bránia Mariupol a Černihiv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet