Na hlavný obsah

Veľké biele Z. Najprv označenie vojenskej techniky, teraz symbol podpory ruskej agresie?

Písmeno sa nenachádza už len na tankoch.

Po napadnutí Ukrajiny sa na ruskej vojenskej technike objavilo biele písmeno Z. Najskôr to vraj znamenalo označenie ruského vojska. Postupne sa z toho stáva symbol podporujúci ruskú agresiu. V Česku skúmajú, či a ako budú trestať ľudí, ktorí tento symbol použijú. V strehu sú aj slovenské bezpečnostné zložky.

Z ruskej bojovej techniky sa biele Z začalo šíriť ďalej. Známy je nedávny prípad ruského gymnastu, ktorý mal písmeno na drese. Medzinárodná gymnastická federácia to označila za šokujúce správanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Voči gymnastovi začne etická komisia disciplinárne konanie. Zároveň sa ruskí aj bieloruskí gymnasti, funkcionári a rozhodcovia nemôžu do odvolania zúčastňovať na súťažiach pod našou federáciou,“ píše sa vo vyhlásení federácie.

Ďalšie video ukazuje choré deti z nemocnice v ruskej Kazani. Tie sa zoradili do písmena Z na podporu ruskej invázie.

„Faktom je, že minimálne v ruskojazyčnom priestore sa tento symbol začína pomerne šíriť, čo je opäť asi odkaz na heslo ‚za pobedu‘, čiže za víťazstvo a takýmto spôsobom verejne vyjadrujú podporu ruskej agresii na Ukrajine,“ priblížil Daniel Milo z Centra boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet