Na hlavný obsah

Z Ukrajiny utieklo už viac ako 660 000 ľudí

Počty exponenciálne rastú.

Z Ukrajiny utieklo už viac ako 660 000 ľudí
Utečenci z Ukrajiny prichádzajú do Poľska. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už viac ako 660 000 ľudí. V utorok (1. 3.) to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„V súčasnosti evidujeme viac ako 660 000 utečencov, ktorí za uplynulých šesť dní utiekli z Ukrajiny do susedných krajín,“ uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

„Počty exponenciálne rastú… Týmto tempom smerujeme k najväčšej utečeneckej kríze v Európe v tomto storočí,“ dodala Mantoová.

UNHCR ešte v pondelok (28. 2.) zverejnil informáciu, že priamo na Ukrajine je „vnútorne presídlených“ zrejme viac ako 100 000 ľudí.

Ľudia vysídlení na Ukrajine

OSN registruje 500 civilných obetí konfliktu, z ktorých najmenej 136 zomrelo a 400 ďalších utrpelo zranenia. „Skutočný počet obetí bude pravdepodobne oveľa vyšší,“ uviedla hovorkyňa Úradu OSN pre ľudské práva (OHCHR) Liz Throssellová a dodala, že 253 obetí pochádza z Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

OSN tiež odhaduje, že v dôsledku ruskej invázie bol na Ukrajine vysídlený jeden milión ľudí. „Veľká pozornosť je venovaná tým, ktorí utekajú do susedných krajín, ale je dôležité si uvedomiť, že väčšina postihnutých ľudí je na Ukrajine,“ povedala Karolina Lindholmová Billingová, vedúca UNHCR pre Ukrajinu.

„Zatiaľ nemáme k dispozícii presný počet ľudí vysídlených vo vnútri Ukrajiny, ale odhadujeme, že ide približne o milión ľudí, ktorí utiekli vo vnútri krajiny alebo sa v súčasnosti snažia dostať do bezpečia vlakom, autobusom či autom,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet