Na hlavný obsah

Zelenskyj ocenil zákaz USA na dovoz ropy, plynu a uhlia z Ruska

K podobnému kroku sa pridala aj Británia.

Zelenskyj ocenil zákaz USA na dovoz ropy, plynu a uhlia z Ruska
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (8. 3.) ocenil rozhodnutie Spojených štátov zakázať dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, pretože to „citeľne oslabí okupantov, prinúti ich zaplatiť za agresiu a zodpovedať sa za zlo, ktoré spáchali“. Informovala o tom televízia Sky News.

Zelenskyj vo svojom videoposolstve zároveň pripomenul, že USA svojim občanom zakazujú aj akékoľvek investície do ruského palivovo-energetického komplexu. Ukrajinský prezident sa USA a prezidentovi Joeovi Bidenovi poďakoval za takéto rozhodnutie a označil ho za „najsilnejší signál celému svetu“.

Zdôraznil, že Rusko buď bude rešpektovať medzinárodné právo, alebo nebude mať peniaze na rozpútanie vojny.

Pripomenul, že aj Spojené kráľovstvo zavádza zákaz dovozu ropy a ropných produktov, za čo sa podľa vlastných slov poďakoval premiérovi Borisovi Johnsonovi. Ocenil tiež, že Johnson sa zaviazal k novému „Marshallovmu plánu“ pre Ukrajinu, a podľa CNN súčasne aj naznačil, že Západ tento plán podporí.

Zelenskyj súčasne – podľa Sky News – povedal, že vojna na Ukrajine „sa musí skončiť, treba sa posadiť za stôl a viesť vecné a čestné rokovania v v záujme ľudí, nie (v záujme) prežitých vražedných ambícií“.

Informoval, že v utorok absolvoval telefonáty s predsedom holandskej vlády Markom Ruttem, izraelským premiérom Naftalim Bennettom, luxemburským premiérom Xavierom Bettelom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Okrem toho sa ukrajinský prezident vo svojom videu poďakoval Rusom, ktorí Ukrajincov podporujú tým, že vyšli do ulíc a protestovali proti ruskej invázii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet