Na hlavný obsah

Zelenskyj odsúdil ruské bombardovanie Ukrajiny aj počas diplomatických rokovaní

Bolo podľa neho synchronizované s vyjednávaním.

Zelenskyj odsúdil ruské bombardovanie Ukrajiny aj počas diplomatických rokovaní
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (28. 2.) uviedol, že Rusko podnikalo nálety na ukrajinské mestá aj počas doby, keď v Bielorusku rokovali ruská a ukrajinská delegácia o situácii na Ukrajine. Povedal, že Rusko sa dopúšťa vojnových zločinov a malo by sa z nich zodpovedať pred medzinárodným tribunálom. Napísala o tom agentúra Reuters.

„Férové rokovania sa môžu uskutočniť len vtedy, keď jedna zo strán neútočí na druhú v tom istom momente raketovým delostrelectvom,“ povedal Zelenskyj. „Bolo vidieť, že ostreľovanie bolo synchronizované s vyjednávaním,“ povedal Zelenskyj s tým, že Moskva sa týmto spôsobom snaží vytvárať nátlak.

Zelenskyj okrem toho vo svojom prejave k národu uviedol, že Rusko od štvrtkového (24. 2.) začiatku invázie na Ukrajinu podniklo 56 raketových útokov a vypálilo na Ukrajinu 113 riadených striel a vyzval Západ na zavedenie bezletovej zóny pre ruské rakety, lietadlá a helikoptéry.

Ruská a ukrajinská delegácia v pondelok (28. 2.) rokovali na ukrajinsko-bieloruských hraniciach. Prvá schôdzka vyjednávačov bojujúcich strán od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu trvala podľa médií zhruba šesť hodín. Oba tímy sa potom dohodli na ďalšom kole rozhovorov a zamierili do svojich metropol ku konzultáciám, oznámil jeden z ukrajinských zástupcov Mychajlo Podoljak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet