Na hlavný obsah

Zelenskyj volá po obchodnom embargu Japonska na ruský tovar

Prihovoril sa japonskému parlamentu.

Zelenskyj volá po obchodnom embargu Japonska na ruský tovar
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (23. 3.) vyzval Japonsko, aby vystupňovalo tlak na Moskvu a zaviedlo obchodné embargo na ruský tovar.

Prezident Ukrajiny v prejave k japonskému parlamentu prostredníctvom videoprenosu tiež poďakoval Japonsku, že odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu a prijalo voči Moskve sankcie.

„Zodpovedné štáty sa spájajú, aby bránili mier. Som vďačný vašej krajine za jej zásadový postoj v tomto historickom momente, za skutočnú pomoc Ukrajine,“ povedal Zelenskyj.

„Boli ste v Ázii prví, kto naozaj začal vyvíjať tlak na Rusko, aby obnovilo mier. Prvým, kto podporil sankcie voči Rusku, a ja vás žiadam, aby ste v tom pokračovali,“ dodal.

Černobyl Rusi používajú ako prípravu na nové útoky

Podľa Zelenského je pre boje v niektorých oblastiach Ukrajiny situácia taká kritická, že ľudia ani nemôžu pochovávať svojich mŕtvych príbuzných.

Uzavretú zónu pri jadrovej elektrárni Černobyl Rusko po jej obsadení využíva na prípravu nových útokov, povedal ďalej ukrajinský prezident bez uvedenia konkrétnych dôkazov.

Japonsko sa už skôr pripojilo k krajinám, ktoré na Rusko za jeho vpád na Ukrajinu uvalili sankcie. Najnovšie v piatok (18. 3.) Japonci rozšírili svoje sankcie na 76 jednotlivcov, sedem bánk a 12 ďalších inštitúcií v Rusku. Postih zahŕňa ľudí z ruskej obrany a štátneho vývozcu zbraní Rosoboronexport.

Rusko následne oznámilo, že sa pre protiruské sankcie rozhodlo pozastaviť mierové rozhovory s Japonskom. Uzavretiu rusko-japonskej mierovej dohody dlhodobo bráni územný spor o časť Kurilských ostrovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet