Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval Taliansko k prísnejším sankciám proti Rusku

Dragi povedal, že si Ukrajinu želá v EÚ.

Zelenskyj vyzval Taliansko k prísnejším sankciám proti Rusku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí prostredníctvom videa k talianskemu parlamentu. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (22. 3.) oslovil ďalší európsky parlament v snahe prinútiť Západ k prísnejším sankciám proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine.

Vo videopríhovore k talianskym zákonodarcom hovoril o utrpení svojho ľudu a žiadal ďalšie sankcie vrátane bojkotu všetkých ruských bánk.

Ruskú armádu označil za nebezpečenstvo pre Európu a vyzval na zastavenie jej barbarstva. Zelenskyj tiež telefonoval s pápežom Františkom, ktorého podľa agentúry ANSA pozval na Ukrajinu.

Podľa agentúry Reuters by Zelenskyj privítal pápeža ako prostredníka v mierových rokovaniach s Moskvou. Taliansky premiér Mario Draghi po prejave Zelenského k parlamentu ocenil odvahu ukrajinského prezidenta i jeho ľudu a povedal, že si želá Ukrajinu v EÚ.

Vojnové hrôzy

„Náš ľud sa stal armádou. Máme tisíce zranených, úplne zničené mestá. Minulý týždeň som hovoril o 79 zabitých deťoch, teraz tento počet vzrástol na 117. Toto je cena za odkladanie riešenia konfliktu,“ povedal Zelenskyj.

Popisoval hrôzy vojny na Ukrajine spôsobené ruskou inváziou a hovoril okrem iného o utrpení skoro 400 000 ľudí v obliehanom Mariupole, z ktorého Rusko bráni odchodu humanitárnych koridorov.

„Predstavte si, že by vám zničili Janov,“ prirovnal veľkosť Mariupolu k talianskemu mestu, ktoré má asi o 130 000 obyvateľov viac.

Nebezpečenstvo pre celú Európu

Zelenskyj uviedol, že to, čo teraz robí ruská armáda na Ukrajine, vykonávali naposledy v Európe nacisti, keď okupovali cudzie krajiny. Nebezpečenstvo podľa Zelenského hrozí aj ďalším krajinám Európy. „Ukrajina je pre ruskú armádu bránou do Európy, musíme zastaviť toto barbarstvo,“ apeloval na ďalšie krajiny.

„Túto vojnu pripravoval desiatky rokov jeden človek (ruský prezident Vladimir Putin), ktorý zarábal peniaze na exporte ropy a plynu a teraz to používa na vojnu. Musíme ho zastaviť, aby milióny ľudí prežili,“ vyhlásil Zelenskyj.

Svoj príhovor zakončil opäť slovami „Sláva Ukrajine“ a tiež poďakovaním: „Ďakujem Taliansku“. Poslanci a senátori reagovali dlhým potleskom v stoji.

Po Zelenskom hovoril k talianskym zákonodarcom ešte taliansky premiér Mario Draghi. Ten ocenil hrdinstvo Ukrajincov, ktorí bránia svoju vlasť proti Putinovej agresii. „Dnes Ukrajina nebráni len seba, ale aj náš mier, slobodu a bezpečnosť,“ povedal Draghi. „Preto Taliansko chce Ukrajinu v Európskej únii,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet