Na hlavný obsah

Extrémistickí vojaci? Rezort obrany pripravuje novelu, ktorou sprísni vstup do armády

Novela je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Extrémistickí vojaci? Rezort obrany pripravuje novelu, ktorou sprísni vstup do armády
Slovenskí vojaci. Foto: TASR

Nechcú extrémistov v armáde. Rezort obrany sprísni podmienky na vstup vojakov do ozbrojených síl. Pripravuje preto novelu zákona. Podľa bezpečnostného analytika by radikálne orientovaní vojaci mohli byť rizikom hlavne v čase vojny.

Podľa správy o činnosti Vojenského spravodajstva za rok 2020 v Ozbrojených silách SR inklinuje k extrémizmu 10 až 15 % vojakov. „Prenikanie pravicových radikálov do armády a ozbrojených zložiek je dlhodobí trend nielen na Slovensku. Bohužiaľ, naše orgány si ho doteraz príliš nevšímali,“ spresnil generál vo výslužbe Pavel Macko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rezort obrany chce sprísniť podmienky na vstup do armády. Už nebude prihliadať iba na zdravotné, telesné a psychické predpoklady uchádzačov.

„Ale budeme sa pozerať aj na ich bezúhonnosť z hľadiska nielen toho, či mali zápis v registri trestov, ale aj z hľadiska toho, či nejakým spôsobom neinklinujú k extrémizmu,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Minister obrany ju chce predložiť na rokovanie vlády v priebehu najbližších týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko