Na hlavný obsah

Komisára pre deti budú vyberať spomedzi štyroch kandidátov

Medzi nimi sú Natália Blahová či Jozef Mikloško.

kandidáti na post komisára pre deti
Na snímke kandidáti na post komisára pre deti – zľava Natália Blahová, Júlia Lindtnerová, Janette Motlová a Jozef Mikloško.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

O post komisára pre deti zabojujú štyria kandidáti. Sú nimi Natália Blahová, Janette Motlová, Júlia Lindtnerová a Jozef Mikloško. Uviedol to podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO). Kandidátov čaká verejné vypočutie na výbore, ktoré má byť 21. apríla.

Blahovú navrhla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Monika Kozelová, Motlovú nominovala Mária Šofranko. Lindtnerovú zase poslanci Andrej Stančík a Kristián Čekovský a Mikloška nominoval Marcel Mihalik (všetci OĽANO).

Poslanci majú komisára voliť na schôdzi, ktorá sa začína 26. apríla. Pôjde o novú voľbu. Neúspešne sa pokúšali zvoliť komisára pre deti už niekoľkokrát. Návrhy sa mohli podávať do stredy (13. 4.), nominovať kandidátov môžu len poslanci.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nezvolia nového komisára. Poslanci sa pokúšali zvoliť Tomanovej nástupcu už v decembri 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko