Na hlavný obsah

Ladislav Moyš prispel k rozvoju rozhlasového vysielania na Slovensku

Od jeho narodenia uplynulo 155 rokov.

Ladislav Moyš prispel k rozvoju rozhlasového vysielania na Slovensku
Na snímke Ladislav Moyš. Foto: RTVS

Bol prvým riaditeľom bratislavského rozhlasu, vedúci slovenského vysielania a organizátor Rádiožurnálu v Bratislave.

Ladislav Moyš sa narodil sa v Liptovskom Michale 8. apríla 1867. Vyštudoval teológiu a filozofiu v biskupskom seminári v Spišskej Kapitule (1891). Za kňaza ho vysvätili v roku 1891. Pôsobil v Kluknave, Vydrníku, Ružomberku, Markušovciach, Chrasti nad Hornádom či Lúčkach.

Po vzniku Československej republiky v roku 1918 ho uvoľnili z cirkevnej služby. V rokoch 1919 až 1920 pôsobil ako župan v Užhorode. V roku 1921 sa vrátil do kňazskej služby a stal sa administrátorom farnosti v rodnom Liptovskom Michale. Na sklonku roku 1925 ho penzionovali.

Prvý správca Radiojournalu

Veľkou mierou sa zaslúžil o rozvoj rozhlasového vysielania na Slovensku. Bol prvým správcom bratislavskej odbočky Radiojournalu a viedol jej slovenské vysielanie (1926 – 1937).

Rozhlasová stanica spoločnosti Radiojournal začala vysielať 3. augusta 1926 v provizórnom štúdiu vo vládnej budove na Vajanského nábreží v Bratislave.

Už dva mesiace po vzniku tejto pobočky, ktorú začínal s reláciami v dvoch dňoch týždenne, dokázal prejsť na každodenné vysielanie. Vo februári 1927 sa bratislavské relácie stali súčasťou celoštátneho, československého programu.

O mesiac neskôr vznikla externá redakcia vysielania pre poľnohospodárov ako prvá odborná redakcia rozhlasu na Slovensku.

Regionálne vysielanie

Moyš sa zaslúžil aj o rozvoj regionálneho spravodajstva. V roku 1929 sa začali vysielať Miestne správy. Okrem toho v éteri vysielali aj spravodajské relácie pre maďarských a nemeckých spoluobčanov.

Za Moyšovho vedenia sa bratislavská odbočka Radiojournalu presťahovala v roku 1930 na Jakubovo námestie, do priestorov vybudovaných pre potreby rozhlasového vysielania. Vtedy to bola jedna z prvých budov na svete stavaných špeciálne pre rozhlasovú tvorbu.

Ladislav Moyš zomrel 13. marca 1950 v Bratislave vo veku 83 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko