Na hlavný obsah

Leto 2021 bolo v Európe najteplejšie od začiatku merania

Juhoeurópske štáty zaznamenali rekordný počet extrémne horúcich dní.

Leto 2021 bolo v Európe najteplejšie od začiatku merania
Ľudia sa opaľujú na pláži. Foto: TASR/AP

Vlaňajšie leto bolo v Európe najteplejšie od začiatku meraní, teploty boli o jeden stupeň Celzia vyššie ako priemer. Uvádza to správa európskej služby Copernicus, ktorá monitoruje stav klímy.

Počasie v letných mesiacoch sprevádzali silné kontrasty. Juhoeurópske štáty v lete 2021 zaznamenali rekordný počet extrémne horúcich dní a v Taliansku a Španielsku padli dokonca teplotné rekordy. Západ Európy však bojoval so silnými dažďami a záplavami.

„Rok 2021 bol rokom extrémov, vrátane najteplejšieho leta v Európe, vĺn horúčav v Stredomorí, záplav a veterného sucha v západnej Európe,“ uviedol riaditeľ služby Copernicus Carlo Buontempo.

Rekordné teploty v Španielsku aj Taliansku

Počas letnej vlny horúčav v Stredomorí padli viaceré teplotné rekordy vrátane najvyššej doteraz zaznamenanej teploty v Španielsku, kde namerali 47 stupňov Celzia. Rekordných 48,8 stupňa Celzia ohlásila Taliansko.

V niektorých častiach Talianska, Grécka a Turecka trvala vlna horúčav dva až tri týždne. Toto extrémne počasie viedlo v regióne k mnohým ničivým požiarom, najmä v Taliansku, Grécku a v Turecku. Celková vypálená plocha v júli a auguste v Stredomorí presiahla 800 000 hektárov.

Opačný problém trápil vlani v lete obyvateľov západnej Európy, kde v júli spôsobili problémy silné záplavy, ktoré si vyžiadali stovky zranených a mŕtvych. Najviac postihnuté bolo Nemecko. Extrémne počasie trápilo ale aj Holandsko či Belgicko a ďalšie krajiny.

„Európou sa pohyboval pomalý systém nízkeho tlaku vzduchu, ktorý nasával vlhký vzduch z nezvyčajne teplého Baltského mora,“ vysvetľuje pôvod extrémnych zrážok správa. Povrchová teplota v Baltskom mori bola v júni a júli vyššia až o päť stupňov Celzia ako priemer.

Dlhodobé zmeny v klíme

„Vedci z (Medzivládneho panela OSN pre zmeny klímy) IPCC varovali, že svetu dochádza čas na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia. Táto správa zdôrazňuje naliehavú potrebu konať, pretože v Európe už dochádza k extrémnym javom súvisiacim s klímou,“ uviedol Mauro Facchini, šéf oddelenia pozorovania Zeme v agentúre obranného priemyslu a vesmíru Európskej komisie.

Zistenia vedcov služby Copernicus podľa správy dokazujú dlhodobé zmeny v klíme planéty aj napriek krátkodobej premenlivosti. Globálne a európske teploty sa od predindustriálnej éry výrazne zvýšili, dokazujú podľa odborníkov dlhodobé pozorovania.

„Rok 2021 sa síce neradil medzi rekordne teplé roky ani pre Európu, ani pre zemeguľu, ale európsky kontinent sa od predindustriálneho obdobia oteplil približne o dva stupne Celzia a zemegule o 1,1 až 1,2 stupňa Celzia. Celosvetovo bol rok 2021 šiestym alebo siedmym najteplejším rokom najmenej od roku 1850,“ dopĺňa správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet