Na hlavný obsah

Najchudobnejším zoberie a bohatším pridá, myslí si SaS o navrhnutom daňovom bonuse

Strana je proti dlhodobému vyplácaniu pomoci.

Najchudobnejším zoberie a bohatším pridá. Strana SaS si to myslí o daňovom bonuse na deti, ktorým chce časť vládnej koalície pomôcť rodinám preklenúť zdražovanie. Strana preto s takouto pomocou nesúhlasí.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) to komentuje len stroho. Chce však pomôcť najmä rodinám. Podľa Eurostatu každé šieste dieťa na Slovensku žije pod hranicou chudoby.

Matovič navrhol na pomoc rodinám zvýšenie prídavku na dieťa, vyplatenie 60 eur vo forme služieb deťom a nárast daňového bonusu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pre deti do 15 rokov od 1. júla rodičia budú mať na tieto deti daňový bonus nie 47 alebo 43, ale 70 eur. Od 1. januára budúceho roka nie 70, ale 100 eur. Deti nad 15 rokov, na ktoré dnes rodičia mohli mať 23,57 eur, budú mať od 1. júla nárok na 40 eur a od 1. januára 50 eur,“ informoval Matovič.

SaS súhlasí s tým, aby štát pomáhal najzraniteľnejším skupinám. Je však proti dlhodobému vyplácaniu pomoci, ktorú si štátny rozpočet nemôže dovoliť.

Matovič chce nastaviť strop

„Daňový bonus bol predstavený s tým, že bonus sa vo finálnom stave zvýši na 100 eur na dieťa do 15 rokov. Maximum daňového bonusu bude vyplatené do 29 percent hrubého príjmu človeka,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

To znamená, že minister financií chce nastaviť strop. Rodič bude môcť získať daňový bonus len do výšky 29 percent zo svojho hrubého príjmu.

„V určitých prípadoch tí najchudobnejší dostanú menej, ako je aktuálny daňový bonus. Tak by sme vlastne tým chudobnejším zobrali a tí, ktorí majú 2 500 eur hrubú mzdu a majú 5 detí, tak tým by sa viacej pridalo. Takže nastavenie nie je dobré,“ doplnil Viskupič.

Rodinám by mali pomôcť aj zvýšené prídavky na deti. Tie vzrastú zo súčasných necelých 26 eur od 1. augusta na 30 eur. Od nového roka na 40 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika