Na hlavný obsah

Nový Zéland rozširuje sankcie proti Rusku, zavedie dovozné clo 35 percent

Sankcie vstúpia do platnosti 25. apríla.

Nový Zéland rozširuje sankcie proti Rusku, zavedie dovozné clo 35 percent
Na snímke novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: TASR/AP

Novozélandská vláda rozšírila sankcie proti Rusku v reakcii na správy o náleze stoviek mŕtvych civilistov v ukrajinskom meste Buča.

Dovoz ruského tovaru na Nový Zéland bude nanovo podliehať clu 35 percent. Už platné obmedzenia vývozu tovaru sa nanovo rozšíria aj na priemyselnú výrobu napojenú na ruský strategický priemysel. Pôjde najmä o IT technológie a motory.

Ďalší balík sankcií

Sprísnenie sankcií oznámila ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutaová. „Zábery a správy o zverstvách páchaných na civilistoch v Buči a ďalších oblastiach Ukrajiny sú odporné a odsúdeniahodné. Nový Zéland naďalej reaguje na Putinovu nezmyselnú agresivitu,“ uviedla Mahutaová. Nové sankcie vstúpia do platnosti 25. apríla.

Premiérka Jacinda Ardernová zaviedla prvé sankcie už krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, vrátane cielených zákazov vstupu ruských vládnych úradníkov do krajiny a vývozu tovaru pre ruskú armádu.

Pred mesiacom Nový Zéland na Rusko uvalil ďalšie cielené sankcie, okrem iného voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, členom jeho vlády, ruským oligarchom a vysokým ruským vojenským predstaviteľom, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet