Na hlavný obsah

Navrhnutý piaty balík sankcií proti Rusku obsahuje aj zákaz dovozu uhlia

Obmedziť by sa mal export dôležitých produktov.

Navrhnutý piaty balík sankcií proti Rusku obsahuje aj zákaz dovozu uhlia
Na snímke budova Európskej komisie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Európska komisia v utorok (5. 4.) navrhla piaty balík sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ktorý počíta so zákazom dovozu ruského uhlia do Európskej únie.

Cieľom je tiež znemožniť lodným a cestným dopravcom z Ruska využívať prístavy a cesty v EÚ či ďalej obmedziť export dôležitých produktov, z ktorých má ruský režim značné príjmy.

„Dvadsaťsedmička“ tiež zmrazí obchodovanie so štvoricou veľkých ruských bánk, na ktoré sa doteraz nevzťahovali sankcie EÚ. O návrhu budú v stredu (6. 4.) rokovať zástupcovia členských krajín. Ak ho schvália, sankcie by mali začať platiť ešte tento týždeň.

„Všetci sme videli tie strašné fotografie z Buče a ďalších oblastí, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky,“ pripomenula predsedníčka EK Ursula von der Leyenová zábery mŕtvych tiel a masových hrobov ukrajinských civilistov.

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podľa nej pokračuje v krutej a bezohľadnej vojne a EÚ musí v tejto kritickej chvíli ďalej zvýšiť tlak na Moskvu.

Podpora takmer od všetkých

K doterajším štyrom balíkom zameraným na obmedzenie zdrojov Putinovho režimu preto Brusel navrhuje pridať nové opatrenia. Zásadným krokom má byť podľa šéfky exekutívy Únie zákaz dovozu uhlia, ktorý pripraví Moskvu o štyri miliardy eur ročne.

Tento krok má, na rozdiel od embarga na dovoz ropy či plynu, podporu takmer všetkých krajín Únie vrátane Nemecka. Zatiaľ však nie je istý konkrétny termín, kedy by mohol začať platiť.

Sankcie sa majú dotknúť napríklad dovozu dreva či cementu alebo vývozu vyspelých technológií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet