Na hlavný obsah

Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov

Odísť musia do 12. apríla.

Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov
Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Foto: TASR/AP

Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov. Tri osoby z ruského veľvyslanectva vo Viedni a pracovník generálneho konzulátu v Salzburgu podľa musia krajinu opustiť najneskôr 12. apríla. Podľa hovorcu rakúskeho ministra zahraničia Alexandra Schallenberga prídu o diplomatický status.

Rakúsko sa tak pripojilo k európskym sankčným opatreniam voči ruským diplomatom po niekoľkodňovom váhaní, poznamenala agentúra APA.

Pravdepodobne vykonávali špionážne aktivity

Dotknuté osoby vykonávali činnosť nezlučiteľnú s viedenským dohovorom o diplomatických vzťahoch, uviedlo ministerstvo podľa APA v narážke na špionážne aktivity.

Schallenberg pritom ešte v utorok (5. 4.) večer v televíznej relácii ZiB2 zdôrazňoval, že zatiaľ nemá dôvod na vyhosťovanie ruských diplomatov. Zároveň ale ubezpečil, že Viedeň bude konať, akonáhle sa objavia „silné indície“ o previneniach diplomatov.

K vyhosťovaniu ruských diplomatov a ďalších pracovníkov ruských zastupiteľských úradov v posledných dňoch pristúpilo mnoho európskych krajín.

Na rozdiel napríklad od Francúzska, Talianska či Nemecka nedalo Rakúsko svoj krok zatiaľ do súvislosti s aktuálnou ruskou vojenskou agresiou proti Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet