Na hlavný obsah

Prehľad vyhostení ruských diplomatov. Od apríla krajiny vyhostili vyše 200 diplomatov

Ku kroku sa v posledných dňoch pripojili viaceré štáty EÚ.

Prehľad vyhostení ruských diplomatov. Od apríla krajiny vyhostili vyše 200 diplomatov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhostili viaceré európske krajiny ruských diplomatov. Prvé kroky nastali niekoľko dní po začatí vojenského útoku 24. februára.

V posledných dňoch sa k tomu pridali viaceré krajiny. Krok súvisí najmä so správami o masovom zabíjaní civilistov ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča.

Výber prípadov vyhostenia ruských diplomatov

4. marca: Čiernohorské ministerstvo zahraničných vecí bez spresnenia uviedlo, že bezpečnostné zložky vyhodnotili počínanie nemenovaného pracovníka ruského veľvyslanectva za činnosť odporujúcu viedenskému dohovoru o diplomatických vzťahoch. Na opustenie krajiny mu dala Podgorica 72 hodín.

7. marca: Z New Yorku odleteli pracovníci ruskej stálej misie pri OSN, ktorých Spojené štáty vypovedali z krajiny. Išlo o 12 Rusov, ktorí podľa nich vyvíjali aktivity odporujúce ich diplomatickému statusu.

14. marca: Slovensko sa rozhodlo vyhostiť troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre ich činnosť odporujúcu viedenskému dohovoru.

18. marca: Bulharská diplomacia oznámila, že Sofia vyhostila desať ruských diplomatov akreditovaných v krajine. Podľa ministerstva zahraničných vecí pôsobili v rozpore s dohovorom o diplomatických vzťahoch.

Začiatkom marca označilo Bulharsko za nežiaduce osoby dvoch ruských diplomatov, ktorých bulharské úrady obvinili zo špionáže. Už vlani v apríli vyhostila krajina šesť Rusov pre podozrenie zo zapojenia sa do výbuchov v muničných skladoch v rokoch 2011 až 2020. Ďalšie vyhostenie, tentoraz hlavného tajomníka ruskej ambasády, ktorého podozrieva zo zapojenia do špionáže, oznámilo Bulharsko 1. apríla.

Lotyšské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že vyhostí troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Rige. Podľa neho nebolo ich pôsobenie zlučiteľné s diplomatickým štatútom a spôsobovalo ujmu Lotyšsku.

Podobne formulované vyhlásenia vydali ministerstvá zahraničia Estónska, ktoré sa rozhodlo vyhostiť tiež troch ruských diplomatov, a Litvy, ktorá označila za nežiaducich štyroch ruských diplomatických pracovníkov.

23. marca: Poľsko v koordinácii so spojencami rozhodlo o výraznom znížení počtu diplomatických pracovníkov na ruskom veľvyslanectve vo Varšave. Krajinu potom opustilo 45 ľudí s rôznymi diplomatickými statusmi.

28. marca: Severné Macedónsko označilo piatich ruských diplomatov za nežiaduce osoby, dopustiť sa mali činov nevhodných pre diplomatický štatút. Pätica dostala pokyn opustiť krajinu do piatich dní. Rusko oznámilo, že recipročne vyhostí severomacedónskych diplomatov.

29. marca: Holandsko vyhostilo 17 zamestnancov ruskej ambasády, ktorých považovalo za dôstojníkov spravodajských služieb a hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Belgicko informovalo, že vyhostí 21 ruských diplomatov. Vinilo ich zo špionáže a považovalo za hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Írske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca a odporučilo mu odchod štyroch vysokopostavených ruských diplomatov.

České ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že jeden diplomatický pracovník ruského veľvyslanectva v Prahe bol vyhlásený za nežiaducu osobu a musel opustiť krajinu do 72 hodín.

30. marca: Slovensko rozhodlo o znížení počtu pracovníkov ruskej ambasády v Bratislave o 35 osôb.

Od apríla vyhostilo 13 štátov vyše 200 ruských diplomatov

4. apríla: Nemecko rozhodlo o vypovedaní 40 ruských diplomatov. Podľa agentúry DPA ide o osoby, o ktorých je Berlín presvedčený, že pracujú pre ruské tajné služby.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj blízky francúzskemu ministerstvu zahraničných vecí uviedla, že Paríž vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorých činnosť je v rozpore s francúzskymi záujmami.

5. apríla: Taliansko, Španielsko, Dánsko a Švédsko oznámili, že vypovedia vyše 70 ruských diplomatov. Dôvodom je podľa nich ohrozenie národnej bezpečnosti a fakt, že ruskí diplomati vykonávali výzvednú činnosť.

Slovinsko nariadilo Rusku znížiť počet pracovníkov veľvyslanectva v Ľubľane na úroveň slovinskej misie v Moskve, odísť by tak malo 33 ľudí.

Lotyšsko rozhodlo o uzavretí dvoch ruských konzulátov v mestách Liepája a Daugavpils. Ruskí zamestnanci týchto konzulátov, ktorých počet nie je známy, majú krajinu opustiť do konca apríla.

Estónsko nariadilo uzavrieť ruský konzulát v Narve a jeho kanceláriu v meste Tartu. Rozhodlo tiež o vyhostení 14 pracovníkov týchto zastupiteľských úradov, z ktorých sedem sú diplomati.

Rumunsko sa rozhodlo vyhostiť zo svojho územia desiatich ruských diplomatov. Desať zamestnancov ruskej ambasády musí opustiť aj Portugalsko.

6. apríla: Grécko oznámilo vyhostenie 12 diplomatov z ruskej ambasády.

Nórske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že z krajiny vyhostí troch ruských diplomatov. Podľa Nórska sa zaoberali aktivitami nezlučiteľnými s diplomatickým štatútom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet