Na hlavný obsah

Rusko vyhostí troch nórskych diplomatov

Krok je odvetou za vyhostenie ruských diplomatov.

Rusko vyhostí troch nórskych diplomatov
Na snímke nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová. Foto: TASR/AP

Rusko vyhosťuje troch nórskych diplomatov v odvete za krok Osla, ktoré vyhostilo rovnaký počet ruských diplomatov v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Oznámilo to v stredu (27. 4.) nórske ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom stránka denníka National Post, ktorý sa odvolal na tlačovú agentúru Reuters.

„Ruská strana nemá dôvod nórskych diplomatov obviniť z ničoho iného než bežnej diplomatickej práce,“ uviedlo ministerstvo pre Reuters prostredníctvom e-mailu.

Nežiadúce ruské aktivity

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu (17, 4.) predvolalo nórskeho veľvyslanca. Oznámilo mu, že trojica diplomatov bola na základe princípu vzájomnosti vyhlásená za nežiaduce osoby.

Nórske ministerstvo zahraničia oznámilo vyhostenie ruských diplomatov 6. apríla.

„Nie je náhoda, že k vyhosteniam dochádza v tejto chvíli,“ uviedla nórska šéfka diplomacie Anniken Huitfeldtová vo vyhlásení. „Deje sa tak v čase, keď je svet šokovaný správami o zločinoch ruských síl voči civilistom, predovšetkým v ukrajinskom meste Buča. V tejto situácii venujeme zvlášť silnú pozornosť nežiaducim ruským aktivitám v Nórsku,“ dodala.

Krajina vyhostila aj osem japonských diplomatov

Ruské ministerstvo tiež oznámilo, že vyhostilo osem japonských diplomatov. Išlo o odvetný krok za vyhostenie ruských diplomatov z Tokia.

Rezort ruskej diplomacie uviedol, že si predvolali japonského veľvyslanca v Moskve a oznámili mu, že osem diplomatov musí opustiť krajinu do 10. mája. Moskva Tokio kritizovala za otvorene „nepriateľský protiruský kurz“.

Tokio začiatkom apríla vyhostilo osem ruských diplomatov. Išlo o reakciu na kroky Ruska proti Ukrajine. Podľa Reuters išlo o ojedinelý krok zo strany japonskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet