Na hlavný obsah

Ste závislá od ruskej moci, odkázal Macron Le Penovej

Nie je to pravda, reagovala prezidentská kandidátka.

Ste závislá od ruskej moci, odkázal Macron Le Penovej
Na snímke v televíznej debate zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho vyzývateľka Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Dlho očakávaná stredajšia (20. 4.) debata finalistov francúzskych prezidentských volieb rýchlo prerástla v konfrontáciu pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Súčasný prezident Emmanuel Macron obvinil svoju súperku Marine Le Penovú, že jej záujmy sú späté s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Myslím, že ste boli jedným z prvých európskych politikov, ktorí v roku 2014 uznali výsledok anexie Krymu,“ povedal Macron krajne pravicovej političke.

„Prečo ste to urobili? A hovorím to dnes večer s vážnosťou, pretože pre našu krajinu je to zlá správa. Pretože ste závislá od ruskej moci a ste závislá od Putina,“ vyhlásil šéf Elyzejského paláca.

Macron dodal, že záujmy jeho súperky sú späté s Kremľom pre úver, ktorý si vzala od ruskej banky v roku 2014. Uviedol, že iné francúzske strany dokázali financovať svoju činnosť z pôžičiek od francúzskych bánk. „Nikto z nás nešiel zháňať financovanie do ruskej banky. A už vôbec nie do banky, ktorá má blízko ku Kremľu,“ povedal Macron.

Le Penová sa ohradila

„Nie je to pravda a je to dosť nečestné,“ ohradila sa Le Penová s tým, že jej žiadna francúzska banka pôžičku neposkytla. Dodala, že nie je „závislá od ničoho iného ako od splácania úveru“.

Le Penová odsúdila ruskú agresiu na Ukrajinu a uviedla, že podporuje humanitárnu či finančnú pomoc Ukrajine. Dodala však, že je proti ukončeniu dovozu ruského plynu a ropy, pretože by to poškodilo francúzsky ľud.

Obaja kandidáti sa na začiatku debaty, ktorú začali témou rastúcich životných nákladov, neustále prerušovali. Le Penová vyhlásila, že ak ju v nedeľu (24. 4.) zvolia za prezidentku, jej vláda bude trvalo zvyšovať platy, nie jednorazovo.

Výzvy pre oboch

Pre Le Penovú, ktorá v predvolebných prieskumoch zaostáva za centristom Macronom, je debata šancou presvedčiť voličov, že má na to, aby sa stala prezidentkou. Podľa analytikov by tiež mala zmierniť obavy voličov, že sa k moci dostane krajná pravica.

Najväčšou výzvou pre Macrona bude udržať si rastúci náskok v sondážiach verejnej mienky. Divákov chce tiež presvedčiť o tom, že nie je arogantný, za čo ho mnohí voliči kritizujú.

Macron porazil Le Penovú v druhom kole prezidentských volieb v roku 2017, získal vtedy 66,1 % hlasov. Podľa prieskumov bol vo vtedajšej televíznej debate presvedčivejší ako Le Penová. Tento rok je ich súboj oveľa tesnejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet