Na hlavný obsah

USA podporia Ukrajinu ďalšími zbraňami v hodnote 800 miliónov dolárov

Oznámil to americký prezident.

USA podporia Ukrajinu ďalšími zbraňami v hodnote 800 miliónov dolárov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Tento nový balík pomoci bude obsahovať mnoho vysokoúčinných zbraňových systémov, ktoré sme už aj predtým poskytli, a nové zariadenia prispôsobené rozsiahlejšiemu útoku, ktorý podľa nášho očakávania Rusko spustí na východe Ukrajiny,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

Biden oznámil túto pomoc po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o koordinácii dodávok pomoci. Jej súčasťou budú aj delostrelecké systémy a delostrelecká munícia, píše agentúra AP.

Prezidenti tiež podľa Zelenského hovorili aj o ruských vojnových zločinoch či makrofinančnej pomoci.

USA podľa neho chcú naďalej spolupracovať so spojencami na ďalších podobných dodávkach do budúcnosti. „Stabilný prísun zbraní, ktorý poskytujú Spojené štáty a ich spojenci Ukrajine, zohráva zásadnú úlohu pri udržiavaní boja proti ruskej invázii,“ povedal americký prezident.

„Pomohol zabezpečiť to, že (ruský prezident Vladimir) Putin neuspel vo svojom pôvodnom vojenskom cieli podrobiť si a ovládnuť Ukrajinu. Teraz nesmieme poľaviť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet