Na hlavný obsah

Ďalšia fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, uviedol Biely dom

USA oznámia nové sankcie proti Rusku.

Ďalšia fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, uviedol Biely dom
Ľudia mávajú ukrajinskými vlajkami počas protestu proti vojne na Ukrajine pred Bielym domom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Nasledujúca fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, vyhlásil v pondelok (4. 4.) poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan po tom, čo sa ruské sily stiahli od ukrajinského hlavného mesta Kyjev a presunuli sa do východných oblasti. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Táto ďalšia fáza sa možno bude merať na mesiace alebo bude trvať aj dlhšie,“ povedal Sullivan novinárom.

Nové sankcie

Dodal, že Spojené štáty oznámia nové sankcie proti Rusku tento týždeň. USA budú reagovať na najnovšie správy o krutostiach, ktoré sa stali v oblastiach Ukrajiny dosiaľ okupovaných Ruskom, napríklad v meste Buča.

„Môžete tento týždeň očakávať oznámenie o ďalších sankciách,“ vyhlásil pred novinármi poradca pre národnú bezpečnosť. Vysvetlil, že s európskymi spojencami prebiehajú diskusie o sankciách, ktoré budú zahŕňať „možnosti súvisiace s energiami“.

Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Reagoval na správy ukrajinských úradov, že ruskí vojaci zabili stovky civilistov v meste Buča pri Kyjeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet