Na hlavný obsah

WHO dodá Ukrajine lieky pre pacientov s HIV

Na Ukrajine žije podľa odhadov 260 000 ľudí s infekciou HIV.

WHO dodá Ukrajine lieky pre pacientov s HIV
Zdravotný personál ukazuje červené stužky pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (5. 4.) oznámila, že dodá na Ukrajinu tisíce dávok život zachraňujúcich antiretrovirálnych liekov na pokrytie potrieb pacientov infikovaných HIV na nasledujúcich 12 mesiacov. V stredu (6. 4.) o tom informovali portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters.

WHO spolu s Núdzovým plánom prezidenta USA pre AIDS (PEPFAR), ukrajinskými úradmi a ďalšími partnermi zabezpečili 209 000 balení generického antiretrovirálneho lieku TLD.

Ukrajine ostávali lieky na necelý mesiac

Ukrajina má podľa odhadov 260 000 ľudí žijúcich s infekciou HIV, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Rusku. Pred inváziou Moskvy približne polovica z nich podstupovala antiretrovirálnu liečbu.

Minulý mesiac úrad OSN pre HIV/AIDS varoval, že Ukrajine zostáva menej než mesačná zásoba liekov pre pacientov s infekciou HIV.

„Hrozí, že táto vojna zničí ťažko dosiahnutý pokrok z posledných rokov v množstve zdravotných problémov vrátane HIV. Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo. Ukrajina už prekonala v HIV kritickú situáciu a začala sa zlepšovať,“ povedal regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Henri Kluge.

WHO podľa svojich údajov doteraz poslala na Ukrajinu približne 100 ton zdravotníckych zásob vrátane kyslíka, inzulínu, chirurgických potrieb, anestetík a súprav na transfúziu krvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet