Na hlavný obsah

Deficit zahraničného obchodu s tovarom v marci dosiahol rekordnú výšku

Saldo zahraničného obchodu sa prepadlo o viac ako 2,3 miliardy eur.

Deficit zahraničného obchodu s tovarom v marci dosiahol rekordnú výšku
Kontajnerová loď v prístave v Bremerhavene na severe Nemecka. Foto: TASR/AP

Dovoz tovaru na Slovensko vyskočil v marci 2022 podľa predbežných výsledkov o 14,9 % na historicky najvyššiu hodnotu tesne nad 9 miliárd eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročný rast importu tovaru naďalej ovplyvňovali najmä vyššie ceny nakupovaného zemného plynu, ropy, elektriny, ale tiež železnej rudy a komponentov pre vozidlá. Tempo medziročného rastu dovozu sa však od začiatku roka zmierňuje.

Deficit sa v marci prehĺbil

Aj celková hodnota vyvezeného tovaru zo Slovenska počas mesiaca marec bola rekordná, keď dosiahla 8,6 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástla o 1,5 %. Rast vývozu podporil najmä vyšší medziročný vývoz kovov, hutníckych a gumárenských výrobkov, ale aj chemikálií.

Deficit zahraničného obchodu sa v marci prehĺbil z februárových 199,3 miliónov eur na marcových 420 miliónov eur. Marcová obchodná bilancia Slovenska bola záporná už piaty mesiac po sebe. Schodok 420 miliónov eur je po apríli 2020, keď obchod ovplyvnila pandémia koronavírusu, druhý najvyšší mesačný deficit za posledné desaťročie.

Saldo zahraničného obchodu Slovenska sa za prvý štvrťrok tohto roka medziročne prepadlo o viac ako 2,3 miliardy eur, keď z minuloročného prebytku v objeme viac ako 1,4 miliardy eur obchodná bilancia v prvom kvartáli tohto roka vykázala deficit 972,7 milióna eur.

Po sezónnom očistení údajov dosiahol v marci 2022 celkový vývoz tovaru hodnotu 7,5 miliardy eur, pri medziročnom raste o 1,5 %. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 12,9 % na 8 miliárd eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 525,4 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika