Na hlavný obsah

Erdogan sa vyhráža novým vpádom tureckých jednotiek na územie Sýrie

Cieľom má byť zaistenie bezpečnosti, tvrdí.

Erdogan sa vyhráža novým vpádom tureckých jednotiek na územie Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok (23. 5.) pohrozil spustením novej vojenskej operácie v Sýrii s cieľom zaistiť bezpečnosť na južných hraniciach Turecka.

Operácia bude návratom k snahám Turecka o vytvorenie 30-kilometrovej bezpečnej zóny pozdĺž hraníc so Sýriou. Spresnil Erdogan po zasadnutí vlády.

Turecké sily v posledných rokoch uskutočnili tri veľké vpády

Neposkytol ďalšie podrobnosti. Vyhlásil len, že táto operácia sa začne po tom, ako turecké vojenské, spravodajské a bezpečnostné zložky ukončia na ňu prípravy.

Agentúra AP pripomenula, že turecké sily v posledných rokoch uskutočnili tri veľké vpády do severnej Sýrie. Prevzali kontrolu nad oblasťami pozdĺž štátnych hraníc v snahe zabezpečiť ich pred hrozbami zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát a milícií sýrskych Kurdov. Tie sú známe pod názvom Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).

Spravodajský web Euractiv spresnil, že Turecko má v súčasnosti vojakov v štyroch regiónoch na severe Sýrie. Ide o dôsledok operácií Štít Eufratu (august 2016 až marec 2017), Olivová ratolesť (január 2018 až august 2019) a Prameň mieru (október až november 2019).

Ankara považuje YPG za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Tú Turecko, Spojené štáty a Európska únia zaradili na zoznam teroristických skupín.

PKK od roku 1984 vedie proti Turecku povstanie, ktoré si vyžiadalo už tisíce obetí na životoch.

Erdoganovo vyhlásenie prišlo v situácii, keď Turecko namieta proti členstvu Fínska a Švédska v NATO. Turecko svoj nesúhlas zdôvodňuje tvrdením, že oba tieto štáty  poskytujú podporu strane PKK i ďalším podobných skupinám považovaným Ankarou za teroristické.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet