Na hlavný obsah

Frederick Gowland Hopkins získal Nobelovu cenu za objav vitamínov podporujúcich rast

Od jeho smrti uplynulo 75 rokov.

Frederick Gowland Hopkins získal Nobelovu cenu za objav vitamínov podporujúcich rast
Na snímke Frederick Gowland Hopkins. Foto: Twitter

Britský biochemik Frederick Gowland Hopkins sa narodil 20. júna 1861 v Eastbourne. Jeho otec, kníhkupec, sa veľmi zaujímal o vedu, ale zomrel, keď bol Hopkins ešte dieťa. Ďalších desať rokov žil so svojou matkou v Eastbourne a ako dieťa prejavoval skôr literárny než vedecký vkus.

Ako píše portál nobelprize.org, v roku 1871 Hopkins odišiel do londýnskej školy. Bol bystrým školákom, veľmi sa mu darilo v chémii. Už ako 17-ročný dostal cenu za vedu.

Po šiestich mesiacoch práce poisťovacieho úradníka sa Hopkins stal konzultačným chemikom a následne, po absolvovaní kurzu chémie na Royal School of Mines, odišiel na University College v Londýne.

Promoval z medicíny

Jeho šikovnosť videl aj Thomas Stevenson, analytik ministerstva vnútra a expert na otravy, ktorý ho zamestnal ako svojho asistenta.

Časom sa rozhodol získať titul. V roku 1888 odišiel ako študent medicíny do Guy’s Hospital v Londýne. Okamžite tam získal štipendium Sira Williama Gulla.

V roku 1894 promoval z medicíny a štyri roky vyučoval fyziológiu a toxikológiu v Guy’s Hospital.

V roku 1914 sa stal profesorom biochémie na University of Cambridge, kde sa jeho študenti stali priekopníkmi neurochémie. Objavil, že stiahnutie svalu môže viesť k hromadeniu mliečnej kyseliny.

Zakladateľ vitaminologie

Zaoberal sa skúmaním významu pigmentov pre sekréciu, izoloval glutatión, vymyslel metódu na kvantitatívne stanovenie kyseliny močovej v moči. V roku 1906 zverejnil prácu o tzv. prídavných faktoroch vo výžive, ktoré boli neskôr nazvané vitamíny.

Experimentálne dokázal, že laboratórne zvieratá umierajú, pokiaľ sú kŕmené iba čistou zmesou bielkovín, uhľovodíkov a tukov. Ďalej zistil, že prídavné faktory nie sú iba jednotlivé látky, ale celé komplexy látok a venoval sa ich výskumu. Je považovaný za zakladateľa vitaminologie.

V roku 1929 získal Nobelovu cenu za fyziológiu alebo lekárstvo spolu s Christiaanom Eijkmanom za objav vitamínov podporujúcich rast.

Hopkinsa pasovali za rytiera v roku 1925 a v roku 1935 dostal Rád za zásluhy. V roku 1918 mu bola udelená Kráľovská medaila Kráľovskej spoločnosti v Londýne a jej Copleyova medaila v roku 1926.

Chemik zomrel 16. mája 1947 v Cambridge vo veku 85 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet