Na hlavný obsah

Kyjev varuje pred útokmi z Bieloruska, Rusi chcú obsadiť celú Chersonskú oblasť

Vyplýva to z hlásenia ukrajinského generálneho štábu.

Kyjev varuje pred útokmi z Bieloruska, Rusi chcú obsadiť celú Chersonskú oblasť
Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: ČTK/AP

Bieloruská armáda zintenzívnila prieskum na hraniciach s Ukrajinou, v oblasti Volyne a Polesí, oznámila v nedeľu (22. 5.) ráno ukrajinská armáda. Rusko sa pripravuje obsadiť zvyšok Chersonskej oblasti a postúpiť do Záporožia.

„Jednotky bieloruskej armády posilnili prieskum, rozmiestnili ďalšie elektronické pozorovacie zariadenia do pohraničných častí Homelskej oblasti,“ citovala z pravidelného ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu agentúra Unian.

Podľa armády stále existuje nebezpečenstvo raketových útokov a náletov z Bieloruska na ciele v Ukrajine. Hovorca ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk povedal, že na pozíciách na hranici v Brestskej a Homelskej oblasti je sedem bieloruských práporov.

Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktar Gulevič minulý týždeň ohlásil vyslanie príslušníkov síl špeciálnych operácií na hranici s Ukrajinou.

Generálny štáb ukrajinskej armády na svojom facebookovom účte napísal, že sa Rusko pripravuje obsadiť zatiaľ neokupované časti Chersonskej oblasti. Veľké množstvo ruských vojakov sa sústredí južne od zaporožského mesta Huljajpole.

Obsadenie Chersonskej oblasti

Rusi sa môžu pripravovať na ofenzívu, pri ktorej chcú obsadiť sever Chersonskej oblasti a posunúť sa smerom k mestu Záporožie. Tvrdí to americký Inštitút pre výskum vojny (ISW), aj keď v sobotu (21. 5.) nebola ruská ofenzíva smerom k juhu viditeľná.

Správa Chersonskej oblasti uvádza, že ruskí okupanti dopĺňajú jednotky na severe tejto časti Ukrajiny vojakov z Archangeľska a pripravujú sa na boje v oblasti medzi Chersonom a Mykolajivom.

Ukrajinská armáda má tiež informáciu, že Rusi rozmiestňujú rakety Iskander v Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Sú tam podľa nej rakety Iskander-M krátkeho doletu. Rusko tiež v tejto časti svojej krajiny navyšuje logistiku a opravuje základne.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára a tento týždeň ohlásilo dobytie oceliarní Azovstaľ, a tým celého mesta Mariupol na juhovýchode krajiny.

Správa britskej rozviedky

Britská rozviedka v nedeľnej aktualizovanej informácii k situácii na ukrajinských bojiskách uviedla, že Rusko pravdepodobne nasadilo do ofenzívy v Donbase v smere na Severodoneck svoju jedinú akcieschopnú jednotku nových bojových vozidiel BMP-T Terminator.

Ich prítomnosť naznačuje, že do tohto útoku sa zapojilo centrálne zoskupenie vojsk, ktoré ako jediné tieto vozidlá určené na podporu tankov má. Avšak podľa Londýna nie je pravdepodobné, že by nasadenie maximálne desiatich Terminátorov mohlo nejako významne ovplyvniť priebeh operácie.

Britská rozviedka v súvislosti s uvedenou informáciou pripomenula, že ruské centrálne zoskupenie vojsk utrpelo v prvej fáze invázie ťažké straty pri nezdare prebiť sa do Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet