Na hlavný obsah

Lavrov hovoril, že Hitler bol židovského pôvodu. Izrael žiada ospravedlnenie

Predvolal si ruského veľvyslanca.

Lavrov hovoril, že Hitler bol židovského pôvodu. Izrael žiada ospravedlnenie
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Izrael si predvolal ruského veľvyslanca za výroky šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o židovskom pôvode Adolfa Hitlera. Izraelský minister zahraničia Jair Lapid povedal, že Izrael očakáva od Ruska ospravedlnenie, informujú svetové agentúry.

Lavrov v rozhovore s talianskou televíziou povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, rovnako ako Hitler, v sebe majú židovskú krv.

Vyhlásil, že to, že je Zelenskyj Žid, nevylučuje, že na Ukrajine nie sú prvky nacizmu. „Zelenskyj je Žid? Hitler bol tiež židovského pôvodu. Najväčší antisemiti sú práve Židia,“ vyhlásil Lavrov.

Zástupca izraelského pamätníka obetiam holokaustu Jad va-šem Dani Dajan uviedol, že Lavrov urobil z obete zločinca. Lapid označil Lavrovove výroky za „neodpustiteľné, šokujúce a historicky chybné“.

„Povedať, že Hitler bol Žid, je ako povedať, že Židia zabíjali sami seba. Židov prenasledovali nacisti, iba nacisti vykonávali systematické vyhladzovanie židovského národa,“ oznámil Lapid. Dodal, že si predvolajú ruského veľvyslanca a že sa očakáva ospravedlnenie.

Lavrovove názory sú „nebezpečné a treba ich za každú cenu odsúdiť“, povedal šéf pamätníku Jad va-šem. Najvyšší ruský diplomat podľa neho „absolútne chybným tvrdením, že bol Hitler židovského pôvodu, urobil z obete zločinca“.

Dajan tiež nesúhlasí s označovaním Ukrajincov za nacistov, pretože je to „prekrúcanie významu tohto slova a poškodzovanie obetí nacizmu“.

Reagovali aj ďalší

Izraelský premiér Naftali Bennett vyhlásil, že tvrdenie o Hitlerových židovských koreňoch je lož. „Účelom takýchto klamstiev je obviniť Židov samotných z najstrašnejších zločinov, ktoré na nich spáchali a zbaviť utláčateľa Izraela zodpovednosti. Zneužívanie holokaustu ako politického nástroja treba okamžite zastaviť,“ povedal.

Podľa denníka Haarec považuje Lavrovove výroky za veľmi vážne. „Žiadna súčasná vojna nie je ako holokaust a ani sa mu nepodobá,“ uviedol premiér.

Na Lavrovove výroky reagovali aj ďalší izraelskí politici. „Antisemitizmus dosiahol nové dno,“ povedal námestník ministra zahraničných vecí Idan Roll. Lavrovove slová považuje za súčasť „znepokojivej tendencie znevažovať holokaust“ zo strany ruských politikov v čase ruskej invázie na Ukrajinu.

Minister pre diasporu Nachman Šaj vyzval Lavrova, aby svoje slová okamžite odvolal. Minister spojov Joaz Hendel si myslí, že Lavrovove výroky majú ospravedlniť „hrozné veci“, ktoré Rusko pácha na Ukrajine. „K historickej presnosti: Hitler v sebe nemal židovskú krv a to, čo sa deje na Ukrajine, je strašné,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet