Na hlavný obsah

Michel navrhol vytvoriť projekt európskeho geopolitického spoločenstva

Ten má pomôcť urýchliť integračný proces.

Michel navrhol vytvoriť projekt európskeho geopolitického spoločenstva
Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Vytvorenie európskeho geopolitického spoločenstva by pomohlo urýchliť integračný proces krajín mimo Európskej únie, ktoré túžia stať sa jej súčasťou. V stredu (18. 5.) to v Bruseli uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Michel zároveň navrhol nový prístup k rokovaniam o rozšírení EÚ. Vzhľadom na pomalý postup rokovaní s krajinami západného Balkánu a na nové žiadosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska o štatút kandidátskej krajiny uviedol, že EÚ by mala zaviesť prístup „proporcionálnej a riadenej integrácie“ týchto krajín.

Postupná integrácia

Michel spresnil, že postupná a progresívna integrácia v praxi znamená, že ak niektorá krajina splní potrebné normy v danom sektore alebo dosiahne určité referenčné hodnoty, bude prospechovať z európskych programov a financovania.

Vytvorením európskeho geopolitického spoločenstva by EÚ prebrala väčšie politické vedenie v rámci integračného procesu. Hlavnou oblasťou spolupráce v rámci tohto spoločenstva by bola zahraničná politika.

„Cieľom je dosiahnuť konvergenciu a prehĺbiť operačnú spoluprácu v snahe riešiť spoločné výzvy, mier, stabilitu a bezpečnosť na našom kontinente,“ uviedol Michel.

Už v priebehu tohto leta alebo krátko po letných prázdninách by chcel zvolať konferenciu, na ktorej sa stretne 27 lídrov EÚ a najvyšší predstavitelia partnerských krajín, aby spolu prediskutovali konkrétne kroky pre tento nový projekt.

Takéto stretnutia by sa podľa neho mali konať najmenej dvakrát do roka a okrem toho by sa na zasadnutiach ministrov zahraničných vecí EÚ mali zúčastňovať aj ich rezortní kolegovia z krajín ašpirujúcich na členstvo v Únii.

Michel chce šéfov vlád a štátov eurobloku bližšie o tomto projekte informovať na júnovom samite EÚ.

„Táto iniciatíva v žiadnom prípade nemá nahradiť proces rozširovania alebo nájsť novú zámienku na omeškanie. Nie je ani zárukou pre tých, ktorí sa na nej zúčastnia, že sa jedného dňa stanú členmi EÚ,“ upozornil Michel.

Vysvetlil však, že je potrebné, aby urobili integračný proces „rýchlejším, progresívnejším a zvrátiteľným“. Postupnú integráciu vníma aj ako podporu nevyhnutných reforiem v kandidátskych krajinách.

Kandidátskych krajín pribudlo. Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko požiadali o štatút kandidátskej krajiny a dúfajú, že vstúpia do EÚ. Rovnako ako Turecko a šesť krajín západného Balkánu: Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet