Na hlavný obsah

Naď vystríha Rusko pred prekročením slovenských hraníc

Minister obrany reagoval na utorkový útok na Zakarpatskú oblasť.

Naď vystríha Rusko pred prekročením slovenských hraníc
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Utorkový (3. 5) ruský raketový útok na objekty v blízkosti mesta Volovec v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti asi 60 kilometrov od slovenských hraníc znepokojil ministerstvo obrany. Ide o vôbec prvý ruský útok na Zakarpatskú oblasť od začiatku invázie na Ukrajinu.

„Máme informácie o tom, že Vladimir Putin urobí všetko pre to, aby ‚denacifikoval‘ aj letiská a železnice v blízkosti našich hraníc,“ povedal pred stredajším (4. 5.) rokovaním vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Rusi podľa Naďa chceli pri Voloveci zničiť železničnú infraštruktúru. „Nemyslím si, že sa zámer podaril,“ skonštatoval.

Slovenská armáda však podľa neho ani v prípade útoku na letisko v Užhorode nebude priamo vojensky zasahovať nad Ukrajinou. „Bolo by to porušenie medzinárodného práva, my by sme tým vstúpili do konfliktu,“ priblížil Naď.

Ak nemusíte, na Ukrajinu necestujte, hovorí minister

Šéf rezortu obrany varoval Slovákov pred cestou na Ukrajinu. „Ak nemusíte, nechoďte na Ukrajinu. Vidíme útoky na železničnú infraštruktúru, cesta vlakom nie je bezpečná,“ uviedol. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) povedal, že rezort nemá informácie o tom, že by sa pri utorkovom útoku na Zakarpatskej Ukrajine zranili slovenskí občania.

„Vystríham Ruskú federáciu, aby neprekročila slovenské hranice a Rubikon, pretože, ako dobre viete, bude to znamenať spustenie článku 5 Washingtonskej zmluvy,“ uviedol minister. Článok 5 hovorí, že útok na územie jedného spojenca sa berie ako útok na celú Severoatlantickú alianciu (NATO).

Dopad rakety na Zakarpatskú oblasť je podľa Naďa „potvrdenie reality taká, aká je. Putinovi je jedno, či bombarduje oblasti s ruskojazyčným obyvateľstvom alebo Zakarpatskú oblasť, kde žijú aj ľudia so slovenskou národnosťou,“ dodal Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko