Na hlavný obsah

Nadácia Zastavme korupciu spochybňuje výsledok výberového konania na post generálneho riaditeľa Lesov SR

Víťaz podľa nich nespĺňa morálne predpoklady.

Nadácia Zastavme korupciu spochybňuje výsledok výberového konania na post generálneho riaditeľa Lesov SR
Na snímke nový generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka. Foto: lesytanap.sk

Nadácia Zastavme korupciu spochybňuje výsledok výberového konania na post generálneho riaditeľa Lesov SR. Víťaz podľa nich nespĺňa morálne predpoklady na vysokú riadiacu funkciu a nedôveryhodne pôsobí aj bodové hodnotenie výberového konania.

Nadácia preto vyzýva ministra, aby nového riaditeľa do funkcie nevymenoval. Ministerstvo si za výsledkom aj víťazom stojí a odkazuje na prezumpciu neviny.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovali redaktori RTVS Jozef Kubánek a Marta Výbošteková.

Časté výmeny riaditeľov

Za posledných 15 rokov sa menovka na kancelárii generálneho riaditeľa štátnych lesov menila šestnásťkrát, z toho sedemkrát len za posledné dva roky.

Zmeny nastávajú pravidelne po voľbách po výmenách ministrov a tiež po odhalených kauzách. Odborníkov, nie politických nominantov, má na poste zabezpečiť transparentné výberové konanie. Posledné bolo len pred troma dňami.

Prehliadli morálny profil uchádzačov

Zvíťazil v ňom Ján Marhefka, bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u. Nadácia Zastavme korupciu však kritizuje spôsob výberu, ako aj jeho výsledok.

„Príliš málo pozornosti venovali morálnemu profilu uchádzačov. Máme za to, že kandidáta, ktorého komisia odporúča ministrovi, diskvalifikuje podpis kolektívnej zmluvy, ktorý mu zabezpečil takzvaný zlatý padák,“ hovorí Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu.

Na zlaté padáky, ktoré si Marhefka zabezpečil v Štátnych lesoch TANAP-u upozornilo aj súčasné vedenie správy TANAP-u. „Výška potrebných nákladov na vyplatenie bývalému manažmentu sa rovná ročnej starostlivosti o turistické chodníky v TANAP-e,“ tvrdí Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP).

Marhefka hovorí o zákonnom postupe

Ján Marhefka svoj postup obhajuje ako zákonný a morálne pochybenie v ňom nevidí. „Je niečo neetické na tom, čo je napísané v Zákonníku práce alebo v Zákone o verejnej službe? Odpracoval som v organizácii 23 rokov a nechcel som z nej odísť,“ hovorí.

Ministerstvo pôdohospodárstva reaguje na výzvu Nadácie Zastavme korupciu výčitkou, že mohli výber riaditeľa priamo ovplyvniť, no odmietli ponuku byť vo výberovej komisii. Zástupca nadácie sa výberového konania zúčastnil ako verejnosť.

Zlaté padáky v Štátnych lesoch TANAP-u ministerstvo zohľadní až po prípadnom dokázaní viny.

„Pokiaľ neexistuje rozhodnutie súdu o nezákonne vyplatenom odstupnom pánovi Marhefkovi, tak platí prezumpcia neviny,“ uviedol hovorca rezortu Andrej Wallner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál