Na hlavný obsah

Nemecký exkancelár Schröder skončil vo vedení firmy Rosnefť

Kritizovali ho za postoj k Rusku po začiatku invázie na Ukrajinu.

Nemecký exkancelár Schröder  skončil vo vedení firmy Rosnefť
Na archívnej snímke z 30. marca 2006 bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder počas návštevy ústredia Gazpromu v Moskve. Foto: TASR/AP

Niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder sa rozhodol skončiť v dozornej rade ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť. Firma v piatok (20. 5.) informovala, že jej Schröder oznámil, že nemôže mandát v dozornej rade ďalej vykonávať.

Oznámenie prišlo len deň po tom, ako rozpočtový výbor Spolkového snemu odobral Schröderovi peniaze na kanceláriu, na ktorú mal z verejných peňazí ako bývalý šéf nemeckej vlády nárok.

Spolu so Schröderom v dozornej rade skončí tiež nemecký manažér Matthias Warnig, ktorého považujú za človeka blízkeho Kremľa. „Chápeme ich rozhodnutia a ďakujeme im za ich pokračujúcu podporu,“ uviedla Rosnefť vo vyhlásení.

Schröder v Nemecku čelí tvrdej kritike za to, že sa po ruskej invázii na Ukrajinu nevymedzil voči Rusku a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého v minulosti označil za priateľa a čistokrvného demokrata.

Rozpočtový výbor mu odobral peniaze

Nemeckí politickí predstavitelia vrátane jeho domovskej sociálnej demokracie (SPD) Schrödera žiadali, aby odišiel z vedenia ruských spoločností. Bývalý kancelár, ktorý Nemecko viedol v rokoch 1998 až 2005, popri firme Rosnefť pôsobí aj v spoločnostiach Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG.

Rozpočtový výbor Spolkového snemu sa rozhodol 78-ročného Schrödera potrestať tým, že mu odobral peniaze na chod kancelárie. Nechal mu ale výsluhový dôchodok a ochranku.

Týždenník Der Spiegel v piatok na svojej internetovej stránke napísal, že Schröder nechá preskúmať, či je rozhodnutie rozpočtového výboru v súlade s právom. Najal si na to prominentného ústavného právnika Michaela Nagela.

Ten v minulosti obhajoval napríklad bývalého prezidenta Chrisitana Wulffa v procese údajného prijímania rôznych výhod. Súd Wulffa začiatkom roka 2014 oslobodil spod obžaloby vo všetkých kauzách.

Nagel podľa agentúry DPA potvrdil, že teraz bude pracovať pre Schrödera, ďalej sa k veci ale vyjadrovať nechcel.

Vo štvrtok (19. 5.) sa tiež Európsky parlament veľkou väčšinou hlasov vyslovil za zaradenie niekdajšieho kancelára na sankčný zoznam Európskej únie (EÚ). To by mohlo vyústiť až do zmrazenia či zhabania majetku.

Schröderovi navyše hrozí vylúčenie z radov SPD. Odobratie členstva je však náročný proces, preto z vedenia strany opakovane na adresu bývalého kancelára zaznievajú výzvy, aby odišiel dobrovoľne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet