Na hlavný obsah

Vzácne gotické kostoly by mohli nakopnúť rozvoj turizmu na Gemeri

Unikátna je ich fresková výzdoba.

Vzácne gotické kostoly by mohli nakopnúť rozvoj turizmu na Gemeri
Gotický kostol v Rimavskom Brezove. Foto: gotickacesta.sk

Nástenné maľby v 12 gotických kostoloch na Gemeri a Malohonte získali značku Európske dedičstvo. Ide o prvé subjekty, ktoré sa ňou na Slovensku môžu označovať.

Kostoly sa nachádzajú v malých obciach v najchudobnejších okresoch na Slovensku. Aj vďaka tomuto oceneniu by sa región mohol turisticky viac rozvíjať. Téme sa v Žurnále Rádia Regina Západ venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová.

Gotické kostoly sú vzácne freskovou výzdobou, ich autormi sú talianski majstri. Vďačíme za ne panovníkom, ktorí v tom čase ťažili farebné kovy a železnú rudu.

„Hlavne rodu Bubekovcov a ich väzbám na kráľovský rod Anjuovcov, ktorý robil vojenskú výpravu do Talianska. Práve takýmito stykmi sa pravá talianska freska a motívy z talianskych miest dostali k nám na Gemer,“ povedal Peter Palgut, člen združenia Gotická cesta.

Ocenené presbytérium

Jedným z kostolov, kde sa nachádza ocenená fresková výzdoba, je kostol v Rimavskom Brezove. Pred 10 rokmi získalo jeho presbytérium aj cenu Fénix za najkrajšiu kultúrnu pamiatku.

„Niektoré maľby boli úplne zakryté. Po 400 rokoch sa znovu odkryli. Niektoré boli premaľovávané, čiže sa komplexne zreštaurovali,“ uviedla evanjelická farárka Janka Miháliková.

Maľby sú prvé, ktoré na Slovensku majú značku Európske dedičstvo. „Týmto obciam alebo kostolom to prináša zjednotenie a nejakú víziu do budúcnosti. Máme vypracovaný harmonogram aktivít, podujatí, prezentácií a tiež sprístupňovania kostolov a vybudovania infraštruktúry či digitalizácie kostolov,“ spresnil Palgut.

V regióne, ktorý sa pomaly vyľudňuje, je problém dostať sa do jednotlivých kostolov. Aj vďaka tomuto oceneniu miestni veria, že to pomôže pri rozvoji cestovného ruchu.

„Očakávanie od značky je, že bude pozitívnym motivačným faktorom, aby sa o kostoly dobre postarali a sprístupnili ich pre návštevníkov. Jednoducho, aby boli ťahúňom ďalšieho rozvoja cestovného ruchu na Gemeri,“ dodal Jaroslav Hric, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer.

Návštevnosť z roka na rok stúpa. Väčší záujem je však zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny