Na hlavný obsah

Obvinení to budú mať vo väzbe ľahšie. Pribudnú im návštevy, telefonovanie či lepšie hygienické podmienky

Novelu ešte čaká schvaľovanie v parlamente.

Obvinení to budú mať vo väzbe ľahšie. Pribudnú im návštevy, telefonovanie, korešpondencia a po novom aj videohovory s blízkymi. Zlepšiť by sa mali aj hygienické štandardy. Novelu zákona ešte čaká schvaľovanie v parlamente.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na neľudské podmienky väzby upozorňujú Slovensko medzinárodné organizácie dlhé roky. Aj priestory v Leopoldove čaká rekonštrukcia. Odštartujú ju zmeny, ktoré tento týždeň schválila vláda. Pre finančnú náročnosť ich mesiace odkladali.

„Vzdala som sa akýchkoľvek nárokov pýtať si zo štátneho rozpočtu viac. Bude to ťažké, ale považujem to za lepšie, ako by som to nechala ďalej čakať,“ hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS).

O väzbe ako o mučiacom nástroji hovorí opozičná strana Smer-SD, ktorej viacerí nominanti v nej skončili.

Iba nedávno si tamojšie podmienky, vrátane sprchy dva razy do týždňa, na vlastnej koži vyskúšal exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Nemal som teraz tri dni sprchu tak dúfam, že nie ste ďaleko kvôli tomu,“ povedal Kaliňák novinárom po prepustení z väzby.

„Pripravujeme sa na horúčavy a áno, budeme môcť viac sprchovať odsúdených, keď to mám takto povedať,“ ozrejmila Kolíková.

Deklarovanou prioritou predloženej legislatívy je kontakt s blízkymi. Telefonáty budú môcť trvať dlhšie a ich počet sa zdvojnásobí. Novinkou sú videohovory.

Popri fyzickej návšteve sa prostredníctvom nich budú môcť obvinení častejšie spojiť s maloletými deťmi. Osobitnou kapitolou je zmena pravidiel pri kolúznej väzbe, teda tej, kde existujú obavy z ovplyvňovania vyšetrovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko