Na hlavný obsah

Odborári zažiadajú zvýšenie platov vo verejnej správe o 10 percent. Krajniak to podporuje

Chcú to už od júla.

Odborári budú žiadať zvýšenie platov vo verejnej správe o 10 percent. Pre RTVS to potvrdila viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. V tejto požiadavke je zahrnutých približne 400 000 zamestnancov vrátane učiteľov. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) to v súčasnej situácii považuje za logické a snahy odborárov podporuje.

Od prvého júla si zamestnanci verejnej správy a štátnej služby prilepšia o 3 %. Odborári však považujú takýto nárast za nízky. S vládou ho dohodli ešte vlani, keď boli odhady inflácie oveľa nižšie, ako je súčasná realita.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V prvom rade si treba uvedomiť, že by nešlo o štandardnú valorizáciu, ale, de facto, o kompenzáciu práve zvýšených nákladov zamestnancov domácností. Zamestnanci verejného sektora a štátnej správy majú legitímny nárok na to, aby im štát takúto kompenzáciu vysokej inflácie poskytol,“ vysvetlila Uhlerová.

„Považujem to za logické. Som rád, že sa toto vyjednávanie otvorí a myslím si, že bude záujmom vlády dospieť so zástupcami zamestnancov k dohode, aby došlo od 1. januára k ďalšiemu navýšeniu platov. Ja to podporujem, samozrejme,“ reagoval Krajniak.

Odborári však budú žiadať vyšší nárast miezd už od júla. Ekonóm zdôrazňuje, že pred rozhodnutím, či im pridať, sa treba pozrieť na stav verejných financií.

„Vidíme, že je tam pomerne stále vysoký deficit verejných financií, teda nie je tam dostatok peňazí. Taktiež vidíme, že v prvom pandemickom roku 2020 vzrástli mzdy verejných zamestnancov o skoro 9 %. V tomto roku mzdy v súkromnom sektore vzrástli iba o nejakých 2,6 %,“ poznamenal Róbert Chovanculiak, analytik INESS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika