Na hlavný obsah

Odborníci hodnotili transparentnosť krajov. Najlepší je Trenčiansky kraj, najhorší Nitriansky

Opravujú cesty, vyhlasujú tendre a starajú sa aj o seniorov.

Najlepší je Trenčiansky kraj, najhorší Nitriansky. Odborníci z Transparency international hodnotili to, či sú naše kraje transparentné. Ročne hospodária s dvojmiliardovým balíkom eur. Opravujú cesty, vyhlasujú tendre a starajú sa aj o seniorov.

Kraje by mali byť otvorené pri poskytovaní informácií a verejnosť má vidieť aj ich finančné toky. Pridelené dotácie na šport či kultúru, zmluvy s firmami a výdavky by mali byť na webovej stránke.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prvoradé, je aby ľudia mali informácie. Táto súťaž pomáha, aby župy zverejňovali čoraz viac informácií,“ tvrdí Michal Piško, riaditeľ Transparency International.

Transparency International zostavila rebríček transparentnosti žúp už po šiestykrát. Najvyšší rating dosiahol Trenčiansky kraj.

„Je to zrkadlo, že to chceme robiť korektne. Aby sa nám ľudia pozerali na prsty, aby videli všetky kroky,“ tvrdí Jaroslav Baška (SMER-SD), predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Obyvatelia však nevidia na prsty každému kraju. Napríklad len 3 kraje –Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky – obsadzujú 100 % pozícií vedúcich odborov či referentov, prostredníctvom výberových konaní. Mimovládna organizácia našla aj iné prešľapy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko