Na hlavný obsah

Opičie kiahne odhalili už aj v Nemecku a Švajčiarsku

Vírus sa prenáša najmä blízkym fyzickým kontaktom.

Opičie kiahne odhalili už aj v Nemecku a Švajčiarsku
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

Vo Švajčiarsku potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Nemecko hlási najmenej dva nové prípady v Berlíne, uviedla v sobotu (21. 5.) agentúra Reuters. Opičie kiahne sú zriedkavé vírusové ochorenia podobné ľudským kiahňam, zvyčajne však s miernejšími prejavmi.

Prvý prípad vo Švajčiarsku je z kantónu Bern, kde sa podľa oznámenia miestnych úradov nakazil človek blízkym fyzickým kontaktom v zahraničí. Infikovaná osoba vyhľadala lekára, pretože mala horúčku, vyrážku a necítila sa dobre. Chorý je doma v izolácii.

Nemecko v piatok (20. 5.) informovalo o prvom výskyte, a to v Mníchove. V sobotu pribudli ďalšie dva prípady. Podľa zdravotníckeho úradu mesta Berlín je pravdepodobné, že v najbližších dňoch sa objavia ďalšie prípady. Pacienti sú podľa neho zatiaľ v stabilizovanom stave.

Aktuálne sa prvý prípad opičích kiahní objavil začiatkom mája v Spojenom kráľovstve. Odvtedy sa už rozšíril do mnohých európskych krajín vrátane Portugalska, Španielska, Švédska, Talianska, Belgicka, Holandska a Francúzska. Infikovaných hlásia tiež Austrália, Kanada a Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet