Na hlavný obsah

Počet ľudí s covidom v KĽDR stále stúpa

Kim Čong-un sprísnil opatrenia.

Počet ľudí s covidom v KĽDR stále stúpa
Severokórejský líder Kin Čong-un. Foto: ČTK/AP

Severokórejské úrady zaznamenali ďalších zhruba 233 000 ľudí, ktorí vykazovali príznaky covidu, napríklad horúčku. Od konca apríla, keď KĽDR objavila prvé ohnisko nákazy, malo príznaky horúčky vyše 1,7 milióna obyvateľov tejto krajiny, uviedla agentúra Reuters.

Nie je však jasné u koľkých ľudí sa koronavírusová nákaza potvrdila aj testom, pretože diagnostické kapacity severokórejského zdravotníctva sú značne obmedzené.

Podľa štátnej agentúry KCNA sa počet zosnulých s príznakmi choroby zvýšil o 6 ľudí na 62. Izolovaná krajina prvýkrát oficiálne priznala výskyt covidu minulý týždeň s tým, že prvé ohniská zaznamenala v druhej polovici apríla. Podľa agentúry sa uzdravilo milión osôb. V izolácii zostáva najmenej 700 000 ľudí.

V utorok (17. 5.) severokórejský líder Kim Čong-un kritizoval na zasadnutí straníckeho vedenia nevyspelosť štátnych štruktúr a ich neschopnosť vyrovnať sa s pandémiou.

Boj proti pandémii

Podľa stredajšieho (18. 5.) vyhlásenia agentúry KCNA vyzval na ďalšie sprísnenie pandemických opatrení a na výrazne väčšiu snahu zabezpečiť zásobovanie tovarov základnej spotreby.

Severokórejský vodca však trvá na tom, že krajina musí dodržať aj svoje hospodárske ciele. Štátne médiá zverejnili zábery veľkého počtu zhromaždených zamestnancov v závodoch, poľnohospodárskych podnikoch či v baniach.

KĽDR nariadila distribúciu zásob liekov a vytvorila si vlastný postup pre liečenie covidu. Do distribúcie prípravkov lekárňam sa podľa severokórejských médií zapojilo zhruba 3 000 vojakov.

Vedenie krajiny nariadilo nasadiť 1,4 milióna ľudí, ktorí pracujú alebo študujú v zdravotníctve, na kontrolu osôb, či nevykazujú príznaky choroby.

Severokórejské zdravotníctvo podľa medzinárodných porovnaní patrí k tým najhorším na svete. Trpia nedostatkom liečiv, zdravotníckeho materiálu či prístrojov. KĽDR už skôr odmietla vakcíny proti covidu zo zahraničia. Po prvých informáciách o výskyte covidu krajine ponúkli pomoc Južná Kórea či Čína.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet