Na hlavný obsah

Prvá dáma USA koncom týždňa navštívi Slovensko

Stretne sa aj s utečencami z Ukrajiny.

Prvá dáma USA koncom týždňa navštívi Slovensko
Na archívnej snímke z 8. júla 2021 prvá dáma USA Jill Bidenová. Foto: TASR/AP

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová navštívi Slovensko, kde sa počas Dňa matiek stretne s ukrajinskými matkami a deťmi, ktoré utiekli z vlasti po začiatku ruskej invázie. Oznámil to v nedeľu (1. 5.) večer washingtonského času Biely dom, informuje agentúra AP.

Stretnutie sa uskutoční v nedeľu 8. mája, keď prvá dáma USA navštívi Košice a Vyšné Nemecké. Podľa zverejneného programu sa stretne s utečencami, humanitárnymi pracovníkmi a miestnymi obyvateľmi podporujúcimi rodiny, ktoré našli útočisko na Slovensku.

Bidenová sa následne 9. mája plánuje stretnúť s členmi slovenskej vlády pred tým, ako sa vráti do Spojených štátov.

Pôjde aj do Rumunska

Prvá dáma sa ešte predtým počas svojej päťdňovej cesty, ktorá sa začína vo štvrtok (5. 5.), zastaví v Rumunsku. V piatok (6. 5.) tam absolvuje schôdzku s americkými vojakmi na základni Mihail Kogalniceau.

V sobotu (7. 6.) bude v Bukurešti hovoriť s vládnymi predstaviteľmi, diplomatmi USA i humanitárnymi pracovníkmi a učiteľmi, ktorí pomáhajú vzdelávať ukrajinské deti.

Po presune na Slovensko sa potom stretne so zamestnancami veľvyslanectva USA v Bratislave.

Pôjde o druhú zahraničnú cestu Jill Bidenovej bez svojho manžela – po návšteve olympiády v Tokiu – a ďalší prejav solidárnosti americkej prvej dámy s Ukrajinou, píše AP. Prezident Joe Biden sa stretol s ukrajinskými utečencami v marci počas návštevy Poľska.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet