Na hlavný obsah

Rusi zasiahli školu v Severodonecku, zahynuli traja ľudia

Mesto ostreľujú ruské sily.

Rusi zasiahli školu v Severodonecku, zahynuli traja ľudia
Na ilustračnej snímke budova v Severodonecku. Foto: NEXTA- Twitter

Ruské sily pri ostreľovaní východoukrajinského mesta Severodoneck zasiahli školu, kde sa ukrývalo vyše 200 ľudí vrátane detí. Na telegrame to uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, podľa ktorého si útok vyžiadal najmenej tri obete.

„Delostrelectvo škretov (označenie používané Ukrajincami pre ruských vojakov – poznámka ČTK) zasiahlo školu v Severodonecku, kde sa ukrývali ľudia. Vyše 200 ľudí, veľa detí. Traja dospelí na mieste zomreli,“ uviedol Hajdaj, podľa ktorého sa polícia Luhanskej oblasti teraz snaží ľudí previezť do nového úkrytu.

Rusi útoky na civilistov odmietajú

Obyvateľov Severodonecku, ktorí sa neevakuovali, gubernátor vyzval, aby nevychádzali z krytov.

Rusko odmieta, že by pri svojej invázii na Ukrajinu cielilo na civilistov, zatiaľ čo ukrajinské úrady aj západní pozorovatelia tvrdia opak. Hajdaj predtým uviedol, že len v Luhanskej oblasti pri ruskom ostreľovaní za 24 hodín zabili 13 civilistov.

Šéf severodoneckej vojensko-civilnej administratívy Oleksandr Strjuk v piatok (20. 5.) uviedol, že v meste zostáva okolo 15 000 ľudí, ktorí sú pod neustálou paľbou ruských jednotiek. Okolo 70 percent obytných budov v meste je podľa neho zničených alebo poškodených, napísala agentúra Unian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet