Na hlavný obsah

Rusko plánuje anektovať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, tvrdia USA

Chcú tak urobiť do polovice mája.

Rusko plánuje anektovať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, tvrdia USA
Hasiči hasia lesný požiar po ostreľovaní mesta Mykolajivka v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko plánuje bezprostredne anektovať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) na východe Ukrajiny po tom, ako sa mu nepodarilo zvrhnúť ukrajinskú vládu.

V pondelok (2. 5.) to uviedol americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter. Informuje o tom agentúra AFP.

Americké spravodajské služby si myslia, že Rusko sa pokúsi anektovať Doneck a Luhansk do polovice mája. Mieni tam usporiadať referendá. Podobný plán zvažuje aj pre Chersonský región.

V okupovaných oblastiach unášajú úradníkov

Ako píše televízia CNN, Rusi v okupovaných oblastiach unášajú úradníkov a nahrádzajú ich svojimi ľuďmi.

„Myslíme si, že tieto správy sú veľmi dôveryhodné. Nanešťastie, väčšinou sme mali dosiaľ pravdu, keď sme poukazovali na to, čo bude pravdepodobne nasledovať,“ povedal Carpenter.

„Takéto falošné referendá s vyfabrikovanými hlasmi nebudeme považovať za legitímne, rovnako ako žiadne pokusy o anexiu ďalšieho ukrajinského územia,“ dodal Carpenter.      

Ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislosť dvoch samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky – 21. februára, teda tri dni pred začiatkom invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet