Na hlavný obsah

Stanislav Zindulka by oslavoval 90 rokov. Bol veľkým hercom malých úloh

Zahral si vo veľkom množstve seriálov.

Stanislav Zindulka by oslavoval 90 rokov. Bol veľkým hercom malých úloh
Na archívnej snímke český herec Stanislav Zindulka. Foto: wikimedia commons

Stanislav Zindulka mal už od detstva vzťah k divadlu vďaka svojim rodičom, ktorí boli ochotníckymi hercami.

Už keď mal päť rokov účinkoval v predstavení Predaná nevesta. Český herec sa narodil pred 90 rokmi – 5. mája 1932 v meste Jilemnice.

V roku 1951 ukončil maturitou štúdium na gymnáziu, následne vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe.

Po absolvovaní DAMU pôsobil 12 sezón v divadle v meste Hradec Králové.

Odtiaľ odišiel do brnianskeho Divadla bratov Mrštíkovcov, kde vydržal účinkovať až 22 rokov.

Spolupracoval s bábkovým divadlom

Súčasne s hereckou prácou dlhé roky spolupracoval aj s bábkovým divadlom Radost. Z Brna odišiel do Městských divadel pražských, kde odohral päť sezón.

Následne od roku 1994 bol členom pražského Činoherného klubu.

Pred kamerou debutoval Zindulka ešte ako mladík v roku 1956 v komédii Váhavý strelec. K veľkým úlohám v zásadných filmoch sa však dlho nedostal, aj keď sa objavil v 60. rokoch napríklad v paródii Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky.

Koncom sedemdesiatych rokov si zahral vo významnejšom filme Božská Ema o speváčke Eme Destinovej. V roku 1986 mal zase menšiu úlohu vo filme Smrt krásných srnců.

Po komédii Jak básníkům chutná život (1987) si zahral tiež v uznávanej českej dráme Tichá bolest (1990) vypovedajúcej o zverstvách komunistického režimu.

V deväťdesiatych rokoch sa mu herecky veľmi darilo, dostal sa k významným úlohám, hral v kultových Báječných letech pod psa, v Bumerangu či vo filmoch Vše pro firmu či Hanele.

Väčšina ľudí si Zindulku spája najmä so seriálmi Vlak dětství a naděje a Bylo nás pět alebo s filmom Hanele.

Veľký herec malých úloh

Zindulku podľa televízie ČT24 možno označiť za „veľkého herca malých úloh“.

V roku 2001 získal prestížne ocenenie Českého leva za herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Babí léto. Je tiež držiteľom divadelnej ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo.

Intenzívne pracoval aj v dôchodkovom veku, nakrúcal napr. Hořící keř o Janovi Palachovi, Správnej dres alebo Zločin v Polné. Poslednou položkou v jeho dlhej filmografii je snímka Narušitel z roku 2019.

Pre televíznych divákov bol Zindulka asi predovšetkým seriálovým hercom, zahral si totiž v ohromnom počte seriálov.

Išlo napríklad o tituly ako Vlak dětství a naděje, Rodáci, Dobrodružství kriminalistiky, Náhrdelník, O zvířatech a lidech, Hříchy pro pátera Knoxe, Bylo nás pět, Detektiv Martin Tomsa, Četnické humoresky, Tři králové, Černí andělé, Ulice, Vyprávěj , Případy 1. oddělení a mnoho ďalších.

Stanislav Zindulka zomrel 14.3.2019 vo veku 86 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet